Dan nakon što je konstituisana Komisija za saradnju

Ambasada Rusije u BiH upozorila: 'Približavanje BiH i NATO-a je neprijateljski korak, reagovat ćemo'

Front19.03.21, 07:54h

Ambasada Rusije u BiH upozorila: 'Približavanje BiH i NATO-a je neprijateljski korak, reagovat ćemo'
Pozivamo BiH prijatelje da dobro razmisle, da izvagaju sve "za" i "protiv", da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju, navodi se u saopćenju za javnost iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini

 

 


U slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak - saopćila je danas Ambasada Rusije u BiH povodom, kako su naveli, "reakcija na brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO".

 

U saopćenju nije pojašnjeno na koje se publikacije misli.

 

Bosna i Hercegovina je 5. decembra 2018. godine primljena u Akcioni program za članstvo (MAP). Godinu nakon toga, Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o prihvatanju dokumenta nazvanog Program reformi koji je trebao značiti i nastavak puta zemlje prema čvršćoj integraciji u Sjevernoatlantski savez (NATO).

 

Program reformi se ne razlikuje od Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) koji priprema svaka država koja želi da postane članica NATO saveza. Radi se o planu postignuća i planirane reforme u više oblasti između, ostalog političkih, sigurnosnih, pravnih i odbrambenih reformi.

 

- Pozivamo BiH prijatelje da dobro razmisle, da izvagaju sve "za" i "protiv", da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju - navodi se u saopćenju za javnost iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini.

 

Saopćenje Ruske ambasade u BiH dolazi dan nakon što je konstituisana Komisija Bosne i Hercegovine za saradnju sa NATO-om.

 

Ova komisija je konstituisana na osnovu odluke Vijeća ministara od 24. februara 2021.

 

 

(Glas Amerike, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 110

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još