oglasila se rediteljica

Žbanić: 'Quo vadis Aida?' nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego da bismo bolje razumjeli jedni druge

Kultura15.03.21, 15:41h

Žbanić: 'Quo vadis Aida?' nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego da bismo bolje razumjeli jedni druge
Producentska kuća Deblokada podsjeća da će ovogodišnja 93. dodjela nagrada Oscar će biti održana 25. aprila 2021. godine

 

Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za "Quo vadis Aida?", majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. Za nas je ovaj film i više od filma - to je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bio koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti - ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv da bismo bolje razumjeli jedni druge - izjavila je rediteljica Jasmila Žbanić čiji je film nominiran za najprestižniju filmsku nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani film. 

 

Producentska kuća Deblokada podsjeća da će ovogodišnja 93. dodjela nagrada Oscar će biti održana 25. aprila 2021. godine.

 

"Quo Vadis, Aida?" nominovan je za i nagradu BAFTA Britanske filmske akademije u dvije kategorije, za najbolji strani film i Jasmila Žbanić za najbolju rediteljicu.

 

Film nastavlja da niže uspjehe na filmskim festivalima širom svijeta. Tokom proteklog vikenda dobitnik je glavne nagrade "Grand Prix by Orange" i nagrade kritike na Luxemburg City film festivalu dok je na Miami film festivalu osvojio glavnu nagrade "Knight MARIMBAS" kao i Nagradu kritike.

 

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

 

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Entertainment (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF, saopćeno je iz producentske kuće Deblokada.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još