VIDEO/ Borba se nastavlja

Zaokret u Srebrenici, bošnjački političari ipak prihvataju mandate? Ahmetović objasnio zašto se predomišljaju

Front06.03.21, 12:30h

Zaokret u Srebrenici, bošnjački političari ipak prihvataju mandate? Ahmetović objasnio zašto se predomišljaju
Jedan od uslova je da nećemo razgovarati sa onima koji negiraju genocid sve dok visoki predstavnik ne proglasi zakon o zabrani negiranja genocida, kaže Ahmetović

 

Sadik Ahmetović, predsjedik Inicijative "Moja adresa, Srebrenica", govorio je o prihvatanju dobijenih mandata na novembarskim izborima u Srebrenici.

 

Iako je Inicijativa bila kategorična da se osvojeni mandati neće prihvatiti, razgovaralo se i o zaokretu. Kako Ahmetović kaže, pojedinci su počeli praviti kombinacije sa SNSD-om ukoliko ovih petoro izabranih odbiju mandate.

 

- Oni koji dolaze iza njh bili su spremni ući u avanturu koja im ne treba, pa smo razgovarali sa izabranim odbornicima da prihvate mandate kako bi mogli u narednom periodu voditi politiku pravde za Srebrenicu. Ovo ne znači da će Koalicija biti dio vlasti bez definiranih uslova. Jedan od uslova je da nećemo razgovarati sa onima koji negiraju genocid sve dok visoki predstavnik ne proglasi zakon o zabrani negiranja genocida. Sačekat ćemo odluku Ustavnog suda u BiH. Otvorit ćemo mogućnosti trajnog rješenja za Srebrenicu a to su određene promjene koje moraju biti u izbornom zakonu kako bi žrtve genocida bile jasno zastupljene i kako ne bi bilo diskriminacije bilo koga kroz statut Općine Srebrenica, rekao je on.

 

On je dodao da je isti odnos aktuelne vlasti SNSD-a prema Bošnjacima.

 

- Vidjeli smo to u prethodne četiri godine. Bez trajnog pravednog riješenja za žrtve genocida nema budućnosti. Zbog toga ćemo insistirati ono što nema ni jedan narod u svijetu, a to je presuda za genocid. Moramo na bazi toga napraviti rješenje koje će biti dobro za Srebrenicu i koje će značiti opstanak žrtava genocida. Na to imamo pravo i od toga odustati nećemo, zaključio je Ahmetović u razgovoru za Hayat.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još