Sporna nabavka

Afera 'Respiratori': Odgađa se suđenje Fadilu Novaliću i drugima, poznat razlog

Front04.03.21, 14:44h

Afera 'Respiratori': Odgađa se suđenje Fadilu Novaliću i drugima, poznat razlog
Na prethodnom ročištu, koje je održano 24. februara, pročitana je optužnica i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i odbrane su iznijele uvodne riječi

 

 


Suđenje u predmetu "Fadil Novalić i drugi" u vezi nabavke stotinu respiratora vrijednih 10,5 miliona KM, koje je trebalo biti nastavljeno u petak 5. marta, odgođeno je, saznaje Avaz.

 

Za spornu nabavku

 

Ova informacija potvrđena je za Avaz i u Sudu BiH.

 

 - Obavještavamo Vas da je ročište u predmetu Fadil Novalić i dr. (S1 2 K 039029 21 K) za dan 5.3.2021. godine odgođeno - istakli su iz Suda.

 

Prema informacijama Avaza razlog je taj što se sumnja da je jedan član Sudskog vijeća zaražen koronavirusom. Osim toga, na koronu su već pozitivni i pojedini advokati optuženih, koji su još prekjučer tražili odgodu ročišta.

 

Osim premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i entitetska ministrica finansija Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

 

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

 

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

 

Nesavjestan rad u službi

 

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

 

U petak je bilo predviđeno da se razmatra o predloženim mjeramama zabrane, među kojima je i zabrana obavljanja dužnosti premijerske funkcije Novaliću do okončanja postupka.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!