NEVJEROVATNO...

Otkriveno: I Federacija BiH je još prije 15 dana mogla dobiti vakcine Sputnjik V, ali niko nije odgovorio na ponudu?!

Hronika01.03.21, 19:31h

Otkriveno: I Federacija BiH je još prije 15 dana mogla dobiti vakcine Sputnjik V, ali niko nije odgovorio na ponudu?!
Niti jedno dosadašnje obećane o isporuci vakcina za BiH nije ispunjeno

 


Zvuči nevjerovatno, ali i Federaciji Bosne i Hercegovine još prije 15 dana mogle su biti isporučene prve doze ruskog Sputnjika V. Činjenicu da je ponuda stigla u Ambasadu Bosne i Hercegovine u Rusiji otkrio je Inforadar, a za N1 potvrdio ambasador Željko Samardžija.


- Dali su sve validne informacije o cijeni vakcine i načinu transporta. Čak su rekli da bi se jedna partija od 20-30 hiljada mogla isporučiti u roku od 10 do 15 dana. Poslije toga mene niko nije kontaktirao i ja naravno nisam imao nikakve aktivnosti -, rekao je za N1 Željko Samardžija, ambasador BiH u Rusiji.


Samardžija je precizirao da je potrebne informacije preko Ministarstva spoljnih poslova tražilo Federalno ministarstvo zdravlja. Danas bez odgovora o tome zašto Federacija nije naručila Sputnjik.


Danima se čeka i na razjašnjenje sage oko nabavke vakcina preko COVAX mehanizma. Ko je kriv što vakcine nisu stigle, iako su uredno plaćene, trebalo bi se saznati nakon sastanka vlasti BiH sa predstavnicima COVAX-a, Pfizera i Svjetske zdravstvene organizacije.


- Ispade na kraju krajeva da je sve zapelo oko nekih pisama, nekog potpisa kojeg je ministrica Gudeljević trebala staviti na pismo kojim se preuzima odgovornost od strane BiH za transport i čuvanje te vakcine. Meni malo to zvuči nevjerovatno - komentarisao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

 

Više saznajte u prilogu N1...


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još