PAVLE PAVLOVIĆ/ VIJENAC LUKA I EU MUKA!

I kakve bi se promjene u BiH osjetile kada bi ušla u Evropsku uniju? Bilo bi, zapravo, isto - izgubljeno, zbunjeno...


01.03.21, 18:10h

 

 

                         
Hvala COVID-19 što me je dosada zaobilazio. Nadam se da ću i u ovoj nastupajućoj drugoj godini korona panike i nadolazećem trećem valu biti te sreće.


Ne znam da li je to bilo zbog kilograma pojedenog bijelog luka, ali dobro znam da mi je zbog Evropske unije sve veća muka. Jer, Brisel je postao najgora zajednička politička luka. Zlatno uhljebničko gnijezdo, hiljade umišljenih bogova, pastira sve sluđenijih naroda jednog kontinenta, iskazuju se sada kao skup najvećih diletanata, koji ni sa stotinama milijardi eura ne znaju riješiti vakcina zavrzlamu.


A, sjetimo se samo koliko su važno, nevjerovatno prepotentno, gotovo gadljivo potcjenjivački izgubljenom plebsu, u ovim danima lanjskog marta, kao da naručuju malu ili veliku porciju ćevapa, s visina graktali ovoliko miliona od AstraZeneca, toliko od Pfizera, ovoliko od Moderne, a biće i Johnson & Johnson.


Nama koji smo u osmoj deceniji, kao da smo početnici u dječijim vrtićima, strogo su prijetili prstima i šibama, nemoj da ne budete u redu za iglice spasa već u prvim danima marta 2021. Prije nas trebalo je da su već vakcinisani oni što su u devetoj deceniji.

 

luk-pavle-pavlovic


A, meni i mojim ispisnicama rame još bez rupica od uboda nade. I ko zna koliko još mjeseci. Kada je tako u ovoj. jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta, sa do jučer holandskim najboljim zdravstvenim sistemom na planeti, kako li će tek biti na mom dijelu Balkana sjećanja.


Ili, pitam se, kakve bi se promjene u BiH osjetile kada bi ušla u EU? Bilo bi zapravo isto. Izgubljeno, zbunjeno, neorganizovano. Jedini pomak bi bio u povećanju broja uhljeba i njihovom sramnom povećanju plata, koje bi im zbog pakla vakcinacije morale biti prepolovljene, a ne još, u vaktu korone, povećane za desetak, dvadestak posto.


...Ma, vidim ja, najbolje je tišu, Paja, i uhvati se luka da ti manja bude od EU muka. I ponovi lanjsku sliku kada smo mislili da imamo pobijediti virusa priliku.

 
Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!