'faktor' otkriva detalje skandala

Pritisci i (tajna) snimanja u Filmskom centru: Tanović napada jer Imamović ima više bodova, Duraković šalje tužbu

Kultura16.02.21, 14:14h

Pritisci i (tajna) snimanja u Filmskom centru: Tanović napada jer Imamović ima više bodova, Duraković šalje tužbu
Napad je navodno uslijedio nakon što je Tanović dojavljeno da bodovanje ne ide u pravcu koji je ona očekivala, odnosno, kako saznajemo, da je kandidat Ahmed Imamović dobio više bodova od nje. Cijeli incident je trajao nekoliko minuta

 

Drama u vezi s izborom direktora Filmskog centra u Sarajevu, koja je u javnost procurila protekle sedmice, još nije završena - piše Faktor

 

U javnost su procurile informacije sa sastanka Nadzornog odbora koji je održan u utorak, drugog februara, u prostorijama Filmskog centra, kada se dogodio verbalni napad aktuelne v. d. direktorice Ines Tanović na Milenka Prstojevića, člana Nadzornog odbora.

 

Napad je navodno uslijedio nakon što je Tanović dojavljeno da bodovanje ne ide u pravcu koji je ona očekivala, odnosno, kako saznajemo, da je kandidat Ahmed Imamović dobio više bodova od nje. Cijeli incident je trajao nekoliko minuta.

 

Tanović se već ranije očitovala u medijima da ne želi davati izjave, zbog čega je nismo kontaktirali.

 

U skladu sa konkursnom procedurom trebalo je da se obave intervjui s kandidatima i izvrši njihovo bodovanje kako bi se sačinila rang-lista o kojoj će se izjašnjavati Vlada FBiH.

 

- To je trebalo prošle sedmice biti na Vladi, ali nije. Nadamo se da će ove. Do tada ne bih mogao ništa reći jer smatram da bi time mogao utjecati na odluku, a to mi nije namjera – kazao je Prstojević.

 

U kuloarima se priča da je pod pritiskom zbog cijele situacije, ali on to nije želio komentirati.

 

No, ni tu drami nije kraj. Bivši direktor Filmskog centra Jasmin Duraković eliminiran je iz daljnje procedure jer je u dokumentaciji umjesto diplome dostavio uvjerenje o diplomiranju.

 

- Već ranije sam medije obavijestio o mom neregularnom izbacivanju iz konkursne procedure. Slučaj vodi moj advokat. Sada ćemo tražiti uvid u cijele konkursne procedure zbog niza drugih nerelanosti - upada i prijetnji jednog kandidata na sjednicu Nadzornog odbora (o čemu postoji zvanična izjava napadnutog člana). Upitno je i rukovodeće radno iskustvo tog kandidata, kao i to što je sjednica NO izgleda tajno snimana od jednog člana NO – kazao nam je Duraković.

 

Pokušali smo kontaktirati i predsjednika Nadzornog odbora Slavena Knezovića, ali njegov telefon je bio nedostupan.

 

(Faktor, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook