Ilustracije nastale zadnjih pola godine

U galeriji ULUPUBiH postavka 'Nevidljiva izložba' Aleksandre Nine Knežević

Kultura15.02.21, 14:42h

U galeriji ULUPUBiH postavka 'Nevidljiva izložba' Aleksandre Nine Knežević
Izložba će biti otvorena do 23. februara

 

Postavka radova "Nevidljiva izložba" Aleksandre Nine Knežević bit će otvorena u utorak, 16. februara u Galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH (ULUPUBiH).

 

Na izložbi će biti prikazane ilustracije nastale zadnjih pola godine djelovanja te bosanskohercegovačke dizajnerice.

 

Jedan dio izložbe se odnosi na ilustracije inspirisane gradovima, koji se spominju u knjigama "Sarajevo između legendi i historije" Amira Ljubovića i gradovi o kojima piše talijanski pisac Italo Calvino u knjizi "Nevidljivi gradovi", gdje opisuje 55 gradova, a svi nose ženska imena. Osim gradova tu su i portreti umjetnika poput Davida Bowia, Oscara Wildea, Le Corbusiea, Lenona, Edgara Alana Poa...

 

Izložba će biti otvorena do 23. februara.

 

Književnik i novinar Ahmed Burić o izložbi Aleksandre Nine Knežević zapisao je da je autorica iskoračila u novi, kosmički prostor u kojem, kako je naveo, kao da ispunjavajući sebe, ispunjava neki calvinovski, neki naš i neki svoj dug, u kojem sve te gradove izvodi u jedan novi medij i nudi nam svoje slike nevidljivih gradova.

 

- Da bi smo posjetili sve te gradove, moramo imati vlastitu maštu. Ili slijediti maštu Nine Knežević. Odnosno umjetnika koji nam pomažu stići do imaginarnih svjetova, za koje smo mislili da ih nikada nećemo vidjeti. Sarajevo. Koliko priča stane u tih osam slova? I koliko slika. Bezbroj. Fragmentacija naše sadašnjosti i vrijeme koje nas melje nekakvom centrifugom straha od bivanja – često nas odvlači od promišljanja zašto smo uopće na nekom mjestu, i kako nas to mjesto određuje. Ili, mi njega - zapisao je između ostalog Ahmed Burić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!