Od 16. do 23. februara

'Nevidljiva izložba' Aleksandre Nine Knežević u Galeriji ULUPUBiH

Kultura11.02.21, 19:10h

'Nevidljiva izložba' Aleksandre Nine Knežević u Galeriji ULUPUBiH
Za svoj rad primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su objavljivani u mnogim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn

 

U Galeriji ULUPUBiH od 16. do 23. februara 2021. godine možete posjetiti izložbu "Nevidljiva izložba" Aleksandre Nine Knežević, koja je dio projekta “Umjetnost u izlogu 2021”, a uvrštena je i u program Sarajevske zime 2021.


Na izložbi pod nazivom "Nevidljiva izložba" Aleksandre Nine Knežević, biće prikazane ilustracije koje su nastale zadnjih pola godine djelovanja ove bosanskohercegovačke dizajnerice. Jedan dio izložbe se odnosi na ilustracije inspirisane gradovima, koji se spominju u knjigama "Sarajevo između legendi i historije" Amira Ljubovića i gradovi o kojima piše talijanski pisac Italo Calvino u knjizi "Nevidljivi gradovi", gdje opisuje 55 gradova, a svi nose ženska imena. Osim gradova tu su i portreti umjetnika poput David Bowia, Oscara Wildea, Le Corbusiea, Lenona, Edgara Alana Poa... Izložba će biti otvorena do 23. februara. 

 

ljubovic-mockup-1b


Aleksandra Nina Knežević (Sarajevo 1973). Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti na odsjeku za grafički dizajn. Radovi Aleksandre Nine Knežević se odlikuju čistom i savremenom idejom, jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju i ilustraciju. Za svoj rad primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su objavljivani u mnogim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn (Communication Arts, Luezers Archive, Print, Typo, Fontmagazine…). 2010. godine uvrštena je među 200 najboljih svjetskih ilustratora ("Luerzer's Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10).

 

aleksandra-nina-knezevic


U razdoblju 2006-2010. bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Radi kao freelance designer i kao dizajner i ilustrator naslovnica za knjiga za mnoge izdavačke kuće širom BiH. Za svoj projekat Sarajevo Dingbats dobila je godišnju nagradu Collegium Aristicum (Grand Prix) 2014. Godine koju dodjeljuju sva tri strukovna udruženja u Bosni i Hercegovini.
 

Trenutno je na magistarskim studijama na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

 
(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!