Beskontaktne usluge u vrijeme pandemije

Potrebna vam je pravna pomoć? Skinite aplikaciju i pitajte šta vas zanima

Tehno09.02.21, 20:06h

Potrebna vam je pravna pomoć? Skinite aplikaciju i pitajte šta vas zanima
Neizvjesna vremena, uzrokovana pandemijom Covid-19, nanijela su najviše štete najugroženijoj populaciji. Od nasilja u obitelji do ekonomske nesigurnosti, kršenja radnih prava do socijalnih davanja, građanima Bosne i Hercegovine prijeko je potrebna pravna zaštita, rekla je ambasadorica SR Njemačke Margret Uebber

 

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Saveznog ureda za vanjske poslove, u saradnji sa NVO 'Vaša prava BiH' i IT kompanijom Ministry of Programming podržali su razvoj Aplikacije za pravnu pomoć, online platforme koja je pokrenuta kao mjera odgovora na Covid-19 da bi relevantne informacije bile ponuđene na jednom mjestu onima kojima je to potrebno.

 

Promocija i službeno pokretanje aplikacije održano je danas online, a događaju je prisustvovala ambasadorica SR Njemačke Margret Uebber, predstavnici nevladinog sektora i drugi partneri.

 

Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber istaknula je prednosti Aplikacije za pravnu pomoć.

 

- Neizvjesna vremena, uzrokovana pandemijom Covid-19, nanijela su najviše štete najugroženijoj populaciji. Od nasilja u obitelji do ekonomske nesigurnosti, kršenja radnih prava do socijalnih davanja, građanima Bosne i Hercegovine prijeko je potrebna pravna zaštita. Aplikacija za pravnu pomoć omogućit će građanima da traže pravne informacije i smjernice o svojim pravima, iz sigurnosti vlastitog doma. Nedvojbeno će ojačati pravnu sigurnost i povjerenje u vladavinu prava u Bosni i Hercegovini - kazala je.

 

Aplikacija za besplatnu pravnu pomoć poslužit će građanima da identificiraju dezinformacije, ostanu informirani na činjeničnoj osnovi, posebno u vrijeme rasprostranjenih neprovjerenih informacija. Korisnici aplikacije mogu iskoristiti redovna ažuriranja zakona i propisa usvojenih na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, kao odgovor na Covid-19, te u drugim oblastima. Mogu postavljati direktna pitanja putem aplikacije, u vezi sa pravnim pitanjima s kojima se suočavaju.

 

Pravnici koji rade za nevladinu organizaciju 'Vaša prava' odgovorit će na pitanja građana i uputiti ih u najbliži ured za pravnu pomoć, u slučaju da im je potrebna dugoročna pomoć. Prioritet će imati građani koji imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć, prema zakonima koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini.

 

- Aplikacija za pravnu pomoć pruža i mapu ureda za pravnu pomoć širom Bosne i Hercegovine, koja bi korisnicama trebalo da omogući da prema potrebi traže pomoć u svojoj lokalnoj zajednici. Osim putem mobilne aplikacije, sve usluge su dostupne i na web stranici Vaša prava BiH: Vaša prava BiH (pravnapomoc.app). Građani će imati koristi i od anonimiziranih odgovora, koji su dati drugim korisnicama i dostupni su na platformi - navodi GIZ.

 

Aplikacija za pravnu pomoć fleksibilno je i održivo sredstvo. Građanima će ostati na raspolaganju, tokom i nakon pandemije.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!