Nakon duže bolesti

Preminuo akademik Jakov Pehar, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnosti u BiH

Hronika06.02.21, 13:54h

Preminuo akademik Jakov Pehar, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnosti u BiH
Bio je zamjenikom ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi FBiH, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u BiH te inicijator i jedan od osnivača HAZU-a BiH i njezin prvi predsjednik

 

Predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnosti u Bosni i Hercegovini (HAZU BiH) dr. Jakov Pehar (93) preminuo je u subotu nakon duže bolesti, objavila je njegova obitelj.

 

Pehar je objavio 18 monografija i knjiga, preko stotinu znanstvenih i stručnih radova, bio je predsjednik i član niza organizacijskih odbora znanstvenih simpozija.

 

Preko 40 godina djelovao je u sveučilišnoj nastavi, jedan je i od osnivača Sveučilišta u Mostaru i Hrvatske enciklopedije BiH kojoj je i glavni urednik. Bio je zamjenikom ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi FBiH, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u BiH te inicijator i jedan od osnivača HAZU-a BiH i njezin prvi predsjednik.

 

Posljednji ispraćaj akademika Jakova Pehara bit će u nedjelju. 7. veljače, na Rimokatoličkom groblju ''Masline'' u Mostaru.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!