Nevolja nikad ne dolazi sama

'Zabrinjavajući razvoj događaja': Mutacije posebno zarazne kod mladih ispod 20 godina starosti?

Lifestyle05.02.21, 08:53h

'Zabrinjavajući razvoj događaja': Mutacije posebno zarazne kod mladih ispod 20 godina starosti?
Mutacija E484 dovodi do toga da se neutralizujuća antitijela, koja se dobijaju ili vakcinacijom ili nakon preležane infekcije korona virusom, ne vezuju za virus tako stabilno

 

Nevolja nikad ne dolazi sama: u Velikoj Britaniji su otkriveni prvi slučajevi britanske varijante korona virusa, koji u sebi nose dodatnu genetsku promjenu južnoafričke virusne linije.

 

To je veoma zabrinjavajuće, zbog toga što bi moglo da dođe do kombinovanja dvije negativne osobine, piše Deutsche Welle.

 

Britanska varijanta B.1.17 je virus već učinila mnogo zaraznijim. Za razliku od britanskog mutanta, južnoafrička varijanta korone 501Y.V2 također u sebi nosi mutaciju E484K. Ista mutacija E484K nalazi se i u brazilskoj varijanti B.1.1.33 i B.1.1.28.

 

Ono što je također zanimljivo je da su mutacije navodno posebno zarazne kod mladih ispod 20 godina starosti. Osim toga mutacija E484 dovodi do toga da se neutralizujuća antitijela, koja se dobijaju ili vakcinacijom ili nakon preležane infekcije korona virusom, ne vezuju za virus tako stabilno.

 

Time se ne redukuje samo moguća efikasnost postojećih cjepiva, već bi i izliječene osobe mogle ponovo da se zaraze korona virusom. Iz Brazila stižu informacije da su već zabilježeni pojedinačni slučajevi višestrukih infekcija mutacijom E484.

 

Sekvenciranje daje precizniji pregled

 

S obzirom da britanske zdravstvene službe uzimaju probe sekvencijalno mnogo intezivnije nego njemačke, iz Ujedinjenog Kraljevstva dolaze i mnogo preciznije informacije o tome koje varijante virusa su trenutno aktuelne.

 

Prema podacima savjetodavne grupe „New and Emerging Respiratory Virus Threats“ od 200.000 ispitanih virusnih sekvenci kod 11 ovih mutacija su ustanovljne kombinacije – evidentno je da se ne radi o pojedinačnim slučajevima. Dakle, vrlo je vjerovatno da će se pojaviti i novi slučajevi.

 

„Zabrinjavajući razvoj događaja“

 

„NOT GOOD“ (nije dobro) – ovako je američki epidemiolog Erik Fajgl-Ding iz Federacije američkih naučnika označio ovaj razvoj.

 

Virolog Džulijan Teng sa Univerziteta u Lesteru opisao je slučajeve kao „zabrinjavajući razvoj događaja“. „Novo širenje bi moglo da omogući stvaranje različitih novih varijanti“, kazao je Teng za BBC.

 

Kaže da je važno da ljudi slijede pravila lockdowna, te da se suzbiju ovi slučajevi korona virusa. U suprotnom, ne samo da bi se virus dalje proširio već bi se mogao i dalje razvijati.

 

Ako pak ove kombinovane mutacije prevladaju, to bi znatno otežalo suzbijanje pandemije. Ako bi se za kratko vrijeme zarazilo još više ljudi, to bi moglo da dovede do toga da ionako preopterećni zdravstveni sistem jednostavno kolabira.

 

Dejstvo vakcina na probi

 

Sada se sve provjerava pod visokim pritiskom, kako će odobrene vakcine da se nose sa mutacijama i kombinovanim mutacijama. Prema saopštenju kompanija BioNTech i Pfizer, njihova vakcina je navodno u velikoj mjeri djelotvorna i protiv mutacija iz Južnoafričke Republike i Velike Britanije.

 

Paralelno s tim proizvođači vakcina širom svijeta već rada na apdejtu postojećih cjepiva, kako bi ih prilagodili novim varijantama virusa. Ali, dobro znamo koliko traju razvoj, testiranje, odobravanje i proizvodnja.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još