Advokat Feraget odgovorio novinaru Avdiću

'Ne iznosite bljuvotine, ne pišite više ništa o slučaju Dženan Memić, kada već niste pisali ni prethodnih pet godina!'

Hronika04.02.21, 17:25h

'Ne iznosite bljuvotine, ne pišite više ništa o slučaju Dženan Memić, kada već niste pisali ni prethodnih pet godina!'
Kao advokat porodice Memić reagujem radi zaštite interesa istrage Tužilaštva BiH u ovom izuzetno osjetljivom predmetu, a radi zaštite interesa gospodina Muriza Memića reagujem kao čovjek na napisane bljuvotine - kaže na početku svog pisam Ifet Feraget

 

 

Advokat porodice ubijenog Dženana Memića, Ifet Feraget uputio je javno pismo novinaru Avdi Avdiću.


Sadržaj pisma u sjelosti prenosimo u nastavku:


Poštovani gospodine Avdić,


obraćam Vam se vezano za članak koji je objavljen dana 03.02.2021. godine u 13,00 sati na portalu „Oslobođenje“, pod naslovom: „Kad na tuđoj tragediji gradite ugled/Šta je zapravo riješeno u slučaju Memić?


Kao advokat porodice Memić reagujem radi zaštite interesa istrage Tužilaštva BiH u ovom izuzetno osjetljivom predmetu, a radi zaštite interesa gospodina Muriza Memića reagujem kao čovjek na napisane bljuvotine.


Da budem potpuno precizan pod bljuvotinama podrazumijevam svjesno iznošenje poluistina (miksanje laži sa istinom) sa ciljem da se iznošenjem laži iste učinite uvjerljivijima a dijelovi istine iznosite samo ako odgovaraju toj svrsi (da se iznijeta laž učini uvjerljivijom)!


“Avdo je muško ime arapskog porijekla.
Ime je izvedeno iz imena Abdulah. Ime označava Allahovog roba, slugu, poštenu, kreativnu i duhovno snažnu ličnost, sposobnu da voli čista srca”!


Pišete, “da Muriza Memića razumijete jer su mu ubili dijete a oni koji su trebali da pronađu ubice nisu uradili svoj posao”. Cilj Vam je da na ovaj način učinite uvjerljivijom iznijetu laž “da oni koji su trebali da pronađu ubice nisu uradili svoj posao” iako znate da su pripadnici MUP Kantona Sarajevo (Izvještaj Ad hoc tijela Komisije za sigurnost Skupštine KS) i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (dvije oslobađajuće presude Kantonalnog suda Kantona Sarajevo) svjesno i namjerno pokušali da zataškaju ovo očigledno ubistvo! Dakle, jedno je kad nadležni organi “ne urade svoj posao” (tj. ne provedu odgovarajuću istragu koja mora utvrditi sve relevantne činjenice i kad je to moguće dovesti do identifikacije počinitelja, a ovdje je to moguće) a potpuno druga stvar je kad nadležni organi uništavaju i sakrivaju dokaze i podmeću tragove (kako istraga nikad ne bi dovela do počinitelja)!


Dalje pišete, da “nije problem u tome što se Saša Magazinović slikao sa Murizom Memićem nego su pravi problem potezi Tužilaštva BiH, koje je na petu godišnjicu ubistva (ili stradanja) Dženana Memića Tužilaštvo BiH provelo munjevitu akciju protiv pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Hasana Dupovca i Zijada Mutapa, oca Alise Mutap koja je te tragične večeri bila sa Dženanom i ničega se ne sjeća, jer su pokušali da pronađu automobil Renault Clio zelene boje koji, ispostavit će se kasnije, nije bio predmet izvršenja krivičnog djela, kao i protiv dvojice pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Nedžada Hrvata i Nebojšu Veljovića, jer su propustili da blagovremeno obavijeste nadležne da je, osim Alise Mutap, i Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede! Na kraju zaključujete da “Tužilaštvo BiH nije razriješilo slučaj Memić”!


Hajmo redom, gospodine Avdiću!


Pišete “ubistvo ili stradanje”! Cilj Vam je da na ovaj način učinite uvjerljivijom iznijetu laž da se možda radi o stradanju iako znate da je Kantonalni sud Kantona Sarajevo svojim presudama već dva puta utvrdio da Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo nije dokazalo da se saobraćajna nesreća uopšte desila (izvedeni dokazi na glavnom pretresu ne pružaju dovoljno osnova da sud može zaključiti da postoje sve činjenice iz opisa navedenih krivičnih djela kojima se utvrđuju bitna obilježja krivičnih djela)!


Pišete da se “Alisa Mutap ničega se ne sjeća”! Cilj Vam je da na ovaj način učinite uvjerljivijom iznijetu laž da je Alisa Mutap imala amneziju iako znate da je Kantonalni sud Kantona Sarajevo svojim presudama već dva puta, “na osnovu nalaza vještaka, utvrdio da Alisa Mutap nema amneziju i da ako je i imala kratkotrajnu fragmentiranu amneziju da bi se kod takve amnezije sjećanja brzo vratila pa je sud stekao ubjeđenje da ista zna šta se zaista dogodilo ali da to ne želi da kaže“! Treba li uopšte navoditi da u nedostatku saobraćajne nesreće nema ni amnezije kao posljedice nepostojeće saobraćajne nesreće!


Pišete da se Dupovac i Zijad Mutap “terete da su pokušali da pronađu automobil Renault Clio zelene boje koji, ispostavit će se kasnije, nije bio predmet izvršenja krivičnog djela”! Cilj Vam je da na ovaj način učinite uvjerljivijom iznijetu laž da je ipak neki automobil bio predmet izvršenja krivičnog djela iako je više nego jasno da u nedostatku saobraćajne nesreće automobil ne može biti predmet izvršenja krivičnog djela nepostojeće saobraćajne nesreće!


Dalje pišete da se dvojica pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Nedžada Hrvata i Nebojšu Veljovića, terete jer su propustili da blagovremeno obavijeste nadležne da je, osim Alise Mutap, i Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede” i na kraju zaključujete da “Tužilaštvo BiH nije razriješilo slučaj Memić”! Cilj Vam je da na ovaj način učinite uvjerljivijom iznijetu laž da kasno javljanje nadležnima (hitnoj pomoći) da je i Dženan (koji je ležao u krvi) zadobio teške tjelesne povrede nema veze sa nastupanjem smrti Dženana Memića!


Prava istina je da Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo posjeduje snimak video nadzora na kojem se vidi da su Alisa i Dženan stigli u Veliku aleju u 21,30 sati a hitna pomoć (JU ZHMP) je poziv za intervenciju primila u 22:37 sati. Medicinska ekipa je u 22:52 pomoć ukazala najprije lakše povrijeđenom pacijentu ženskog spola a tek nakon toga medicinska ekipa u 22:53 od strane prisutnih policajaca biva obavještena da postoji još jedna teže povrijeđena osoba muškog spola u besvjesnom stanju! Dženan je dopremljen na KUM oko 23,30 a operisan je u 00:30 sati narednog dana tj. 09.02.2016. godine. Nadam se da razumijete da bi Dženan danas možda bio živ da „Alisa nije imala amneziju“ i da su policajci na vrijeme pozvali hitnu pomoć! Isto tako se nadam da razumijete da “Tužilaštvo BiH nije razriješilo slučaj Memić” zato što još nije okončalo veoma detaljnu istragu koju provodi!


Ne mora uvijek biti: Nomen est omen! Neću se baviti time čija ste sluga ali ovo što ste napisali nije pošteno! Da ste časni i kreativni i Vi bi ste, kao i ostali novinari, pomagali porodici da riješi ovo ubistvo (to je uloga objektivnog istraživačkog novinarstva)! Da ste duhovni tražili bi ste smisao života u nadi da se ovaj slučaj (kao i slučaj ubistva Davida Dragičevića i drugi slučajevi) što prije riješe (kao što to traži gospodin Slobodan Vasković)! Da imate čisto srce Vi bi ste se ugledali na Muriza Memića, Davora Dragičevića, i druge roditelje, koji samo čine ono što se mora činiti, pronaći i kazniti ubice svoje djece! Zbog svega se postavlja pitanje jeste li Vi uopšte Avdo?


Na kraju da Vas i ja još jednom zamolim, kao što Vas je već zamolio i moj klijent, gospodin Muriz Memić, da ne pišete više ništa o slučaju Dženan Memić kada već niste pisali ni prethodnih pet godina (koliko traje i moja borba da pomognem porodici Memić)!


Ifet Feraget, advokat

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 127

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još