Optužili je da je mijenjala nacionalnu pripadnost

Prebrojana krvna zrnca: CIK BiH potvrdio da je vijećnica SDP-a Hana Milak ipak Bošnjakinja

Front04.02.21, 16:50h

Prebrojana krvna zrnca: CIK BiH potvrdio da je vijećnica SDP-a Hana Milak ipak Bošnjakinja
Pojedini vijećnici optuživali su tada vijećnicu SDP-a da se njena nacionalna pripadnost 'mijenjala' za vrijeme prošlogodišnjeg izbornog ciklusa te da se nekad izjašnjavala kao Bošnjakinja, a nekad kao Hrvatica

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdila je da je vijećnica SDP-a Hana Milak, kandidatkinja za predsjednicu Gradskog vijeća Livna, koju su nedavno neki vijećnici optužili da za različite izbore 'mijenja' nacionalnu pripadnost, ipak Bošnjakinja.  

 

CIK BiH potvrdio je da se Milak na zadnjim lokalnim izborima izjasnila kao Bošnjakinja.

 

Potvrda je došla nakon što je Povjerenstvo za izbor i imenovanje prekinulo sjednicu na kojoj je trebalo biti formirano rukovodstvo Gradskog vijeća Livna, i to upravo zbog burne rasprave vijećnika oko nacionalne pripadnosti vijećnice Milak, te uputilo upit CIK-u.

 

Pojedini vijećnici optuživali su tada vijećnicu SDP-a da se njena nacionalna pripadnost 'mijenjala' za vrijeme prošlogodišnjeg izbornog ciklusa te da se nekad izjašnjavala kao Bošnjakinja, a nekad kao Hrvatica.

 

Po riječima Hane Milak, glavni protagonisti provjere njene nacionalnosti i blokiranja rada Gradskog vijeća su vijećnici SDA koji su takvim načinom, kaže, željeli prikrili svoj dosadašnji nerad.

 

Nakon što se SIP BiH oglasio da je Hana Milak po nacionalnosti Bošnjakinja, ona je uputila dopis prema svim razinama sudske vlasti u Bosni i Hercegovini u kojem pita: "Ima li Gradska organizacija SDA Livno pravo rušiti Ustav BiH i zanemariti zakone koji su na snazi u BiH i FBiH, a nakon što je SIP BiH dostavio Gradskom vijeću Livna dokaz o mojoj nacionalnosti koji nije bio u skladu s njihovim očekivanjima, tražeći, javno, od službi Grada Livna da iste 'prekrše' te ozbiljno naruše navedene demokratske temelje naše države i dopuste manipuliranje mojim osobnim podacima?"

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još