odlazak veterana bh filma

Umro je Velija Sakota, snimatelj i dugogodišnji čuvar filmskog blaga BiH

Kultura30.01.21, 17:36h

Umro je Velija Sakota, snimatelj i dugogodišnji čuvar filmskog blaga BiH
Bio je dugodišnji filmski radnik, ali i direktor „Sutjeska filma“ i upravo je on, zajedno sa nekoliko suradnika, vodio računa u ratu o spašavanju filmskog blaga BiH i brizi o njemu u teškim godinama nakon rata. Sakota je jedan od najzaslužnijih za današnje postojanje JP Filmski centar Sarajevo

 

U Sarajevu je umro Velija Sakota (1936), dugogodišnji filmski radnik i jedan od najvećih čuvara baštine ovdašnje kinematografije.


Karijeru je započeo kao asistent kamere i veliki je broj značajnih ostvaranja na kojima je radio: Bitka na Neretvi, Valter brani Sarajevo, Deveto čudo na istoku, Timon, Pjegava djevojka, Petar Pavolović, Partizanska eskadrila, Sjećaš li se Dolly Bell, Gazija, Nastojanje, Dvije polovine srca, U to će proći, Posljednji skretničar uskotračne pruge, Šarm buržoazije, Neočekivana šetnja, Živi i mrtvi).

 


Dugogodišnji je bio radnik ali i direktor „Sutjeska filma“ i upravo je on, zajedno sa nekolio suradnika, vodio računa u ratu o spašavanju filmskog blaga BiH (arhiv, filmski studio "Jagomir") i brizi o njemu u teškim godinama nakon rata. Sakota je jedan od najzaslužnijih za današnje postojanje JP Filmski centar Sarajevo, koji je pravni nasljednik nekadašnjih filmskih producentskih kuća u BiH (Bosna film, Studio Film i Sutjeska film).


Dženaza Veliji Sakoti održana je danas u krugu porodice i najužih prijatelja.


(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!