Anketa u BiH pokazala

Članstvo u EU podržava 75,6 posto ispitanih građana BiH: Evo kako stvari stoje u entitetima

Front28.01.21, 20:59h

Članstvo u EU podržava 75,6 posto ispitanih građana BiH: Evo kako stvari stoje u entitetima
Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana 51,2 odsto ispitanika je navelo borbu protiv korupcije

 

Za članstvo u EU, u slučaju raspisivanja referenduma, glasalo bi 75,6 odsto ispitanika u BiH, što je za jedan odsto manje u odnosu na 2019. godinu, rezultat je istraživanja javnog mnjenja "Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integracija u EU", koje je Direkcija za evropske integracije (DEI) sprovela u oktobru 2020. godine.

 

Savjet ministara upoznat je danas o Informaciji o rezultatima ovog istraživanja DEI-ja.

 

Istraživanje pokazuje da u Federaciji BiH ulazak u EU podržava 87 odsto građana, u Republici Srpskoj 55 odsto, a u Brčko distriktu BiH 83,6 odsto ispitanika.

 

Stanovnici BiH koji su za ulazak u EU kao razloge podržavanja najčešće navode garanciju trajnog mira i političke stabilnosti (33,2 odsto), slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala (26 odsto) i poštivanje zakona i propisa (18,4 odsto), saopšteno je iz Savjeta ministara.

 

Strah od većih troškova života i poreza najčešći je razlog protivljenja ulasku u EU.

 

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana 51,2 odsto ispitanika je navelo borbu protiv korupcije, što je za 4,4 odsto više u odnosu na istraživanje iz prethodne godine.

 

Ukupno 21,5 odsto građana iz istraživanja smatra da je neophodna reforma sudova i tužilaštava, a 7,7 odsto smatra da je to reforma socijalnog sistema.

 

Ukupno 24,2 odsto ispitanika smatra da je EU zainteresovana za pristupanje BiH zbog prirodnih resursa, njih 18,9 odsto zbog osiguranja mira i stabilnosti, dok je 18,5 odsto ispitanika kao razlog navelo stručne i kvalifikovane radnike.

 

Da je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU misli 18 odsto ispitanika, a njih 25,5 odgovorilo je da pregovara o članstvu.

 

Da će najveću korist od ulaska BiH u EU imati mladi navelo je 47,6 odsto ispitanika, dok 23,5 odsto građana iz istraživanja smatra da će to biti političari, što je povećanje za 4,5 odsto u odnosu na 2019. godinu, navodi se u informaciji DEI-ja.

 

Više od polovine građana obuhvaćenih istraživanjem (54,3 odsto) smatra da politizacija procesa integrisanja otežava integraciju BiH u EU, što je povećanje za 10,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

 

Istraživanje je sprovedeno putem CATI metode, na uzorku od 1.200 ispitanika, reprezentativnom na nivou cijele BiH.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još