Putinov kritičar iza rešetaka

Navalni ostaje u zatvoru u Rusiji, optužbe nazvao apsurdnim: 'Bezakonjem žele zastrašiti mene i druge ljude'

Front28.01.21, 20:22h

Navalni ostaje u zatvoru u Rusiji, optužbe nazvao apsurdnim: 'Bezakonjem žele zastrašiti mene i druge ljude'
Navalni se u četvrtak pred sudom pojavio videolinkom, tražeći oslobađanje i odbivši "apsurdne" optužbe koje su mu ruske vlasti navodno pripisale iz političkih razloga

 

Ruski sud je u četvrtak odlučio da opozicijski kritičar Kremlja Aleksej Navalni mora ostati u zatvoru, odbivši žalbu kojom je traženo njegovo puštanje.

 

Navalni, istaknuti kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, nalazi se u pritvoru na 30 dana nakon što je 18. januara uhapšen na zračnoj luci kada se vratio u Rusiju iz Njemačke gdje se liječio od trovanja novičokom.

 

Sud mu je tada odredio pritvor zbog kršenja uslovne kazne, što je Navalni odbacio. Njega čeka niz pravnih procesa kojim bi mogao dobiti godine zatvora.

 

Zapadne države pozvale su na njegovo oslobađanje, kao i desetine hiljada demonstranata širom Rusije u subotu.

 

Navalni se u četvrtak pred sudom pojavio videolinkom, tražeći oslobađanje i odbivši "apsurdne" optužbe koje su mu ruske vlasti navodno pripisale iz političkih razloga.

 

Tokom saslušanja Navalni je oštro kritizirao svoje i hapšenje svojih pristalica nazvavši to bezakonjem.

 

"Ovim bezakonjem žele zastrašiti mene i druge ljude", rekao je videolinkom Navalni pred sudom.

 

Nakon odluke suda da ostaje u zatvoru Navalni je kazao da mu je ona bila jasna i prije početka saslušanja. Navalni se nalazi u moskovskom strogo čuvanom zatvoru Matrosskaya Tishina. Pristalice Navalnog pozvale su na nove proteste ovaj vikend, a vlasti su najavile da će oni biti nelegalni i da će ih zaustaviti. Na protestima je prošli vikend uhapšeno više od 3.400 ljudi, piše NDTV.

 

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!