Imunološki odgovor

Modernina vakcina pokazala se efikasnom protiv nove varijante virusa, međutim...

Lifestyle26.01.21, 08:25h

Modernina vakcina pokazala se efikasnom protiv nove varijante virusa, međutim...
Firma, međutim, dodaje da su probe pokazale da je neutraliziranje odgovora antitijelima na južnoafričku varijantu šestostruko manje u odnosu na prethodne varijante virusa

 

Rani rezultati pokazuju da je Modernina vakcina protiv COVID-19 efikasna i protiv novih varijanti virusa primjećenih u Britaniji i Južnoj Africi, saopćila je farmaceutska kompanija u ponedjeljak.

 

Firma navodi da njena vakcina izaziva imunološki odgovor koji bi mogao štititi ljude protiv varijanti koronavirusa u ranim laboratorijskim testovima.

 

Firma, međutim, dodaje da su probe pokazale da je neutraliziranje odgovora antitijelima na južnoafričku varijantu šestostruko manje u odnosu na prethodne varijante virusa.

 

Nivoi zaštite još su iznad očekivanih, dodaje firma.

 

Naglasivši da je "ohrabren" novim podacima, izvršni direktor Moderne Stephane Bancel izjavio je da je "imperativ biti proaktivan dok virus evoluira", prenosi dpa.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!