SRAMOTA ZA TEHNOLOŠKOG DIVA

Golemi korupcijski skandal trese SAMSUNG: Direktor mora u zatvor, mnogi misle da kompanija neće izdržati

Biznis Klub18.01.21, 10:34h

Golemi korupcijski skandal trese SAMSUNG: Direktor mora u zatvor, mnogi misle da kompanija neće izdržati
- Veoma je žalosno što je Samsung, vodeća kompanija naše zemlje i ponosni globalni inovator, u više navrata bio umiješan u krivična djela kadgod dođe do promjene političke vlasti - navodi se u presudi

 

 

De facto čelnik južnokorejskog poslovnog carstva Samsung osuđen je u ponedjeljak zbog golemog korupcijskog skandala i kažnjen je na dvije i po godine zatvora, u presudi koja je lišila tehnološkog diva njegovog vodećeg donosioca odluka.


Lee Jae-yong, potpredsjednik Samsung Electronics, najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona i memorijskih čipova, proglašen je krivim za podmićivanje i pronevjeru u vezi sa skandalom koji je doveo do zbacivanja s vlasti predsjednice države Park Geun-hye.


Lee je „aktivno davao mito i implicitno je tražio od predsjednice da koristi svoje ovlasti“ radi bezbolnog nasljeđivanja na čelu goleme korporacije, navodi Centralni oblasni sud Seula u presudi.       
 

- Veoma je žalosno što je Samsung, vodeća kompanija naše zemlje i ponosni globalni inovator, u više navrata bio umiješan u krivična djela kadgod dođe do promjene političke vlasti - navodi se u presudi.


Sud je osudio Leeja na dvije i po godine zatvora, zaključujući ponovno suđenje koje je predstavljalo posljednji korak u dugotrajnom zakonskom procesu koji se godinama nadvijao nad Samsungom.


Lee – koji je ušao u sudnicu tmurnog izraza na licu i noseći masku za lice, odbijajući da odgovara na novinarska pitanja – odmah je prebačen u pritvor.


On je praktično bio čelnik Samsung grupe nekoliko godina dok je njegov otac bio prikovan za krevet nakon srčanog udara i preminuo je u oktobru.


Samsung je daleko najveća porodična korporacija, ili chaebol, koja dominira poslovnim svijetom 21. svjetske ekonomije.


Njegov ukupni prihod iznosi otprilike petinu južnokorejskog bruto društvenog proizvoda i od ključnog je značaja za ekonomsku snagu zemlje.


Uspon firme podstaknut je njenom spremnošću da ulaže milijarde dolara u strateška planiranja ključnih tehnologija.


Eksperti, međutim, tvrde da će današnja presuda stvoriti vakuum u čelništvu firme koji bi mogao ugroziti proces donošenja odluka o budućim velikim ulaganjima.


- Ovo je zaista ogroman udarac koji je stvorio tešku krizu za Samsung – izjavio je Kim Dae-jong,  profesor ekonomije na  Sejong univerzitetu, prenosi AFP.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!