U strahu od novog soja

WHO upozorava: Druga godina pandemije mogla bi biti još teža

Hronika14.01.21, 08:33h

WHO upozorava: Druga godina pandemije mogla bi biti još teža
U svijetu je tokom epidemije umrlo gotovo dva miliona ljudi, dok je oko 91,5 miliona zaraženo

 

Druga godina pandemije covida-19 mogla bi biti još teža nego prva s obzirom na to kako se virus brzo širi, osobito na sjevernoj hemisferi, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

 

“Ulazimo u drugu godinu pandemije, koja bi mogla biti i teža zbog dinamike transmisije i nekih drugih stvari koje vidimo”, rekao je visoki dužnosnik WHO-a Mike Ryan.

 

U svijetu je tokom epidemije umrlo gotovo dva miliona ljudi, dok je oko 91,5 miliona zaraženo.

 

WHO je objavio da je – nakon dvije sedmice u kojima je zabilježeno manje slučajeva – u posljednjih sedam dana prijavljeno oko pet miliona novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je rezultat opuštanja tokom sezone praznika.

 

“Svakako smo na sjevernoj hemisferi, osobito u Evropi i Sjevernoj Americi, vidjeli ‘savršenu oluju’ – hladnoću, ljude u zatvorenim prostorima, povećane socijalne kontakte: kombinaciju faktora koji su doveli do veće transmisije virusa u mnogim, mnogim zemljama”, rekao je Ryan.

 

“U brojnim zemljama situacija će nakon praznika postati još gora, prije nego postane bolja”, rekla je dužnosnica WHO-a za covid-19 Maria Van Kerkhove.

 

Uslijed sve većih strahovanja od novog zaraznijeg soja virusa koji se iz Velike Britanije proširio širom svijeta, vlade evropskih zemalja uvele su ove sedmice strože mjere u borbi protiv pandemije.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!