Svjestan rizika

Navalni se vraća u Moskvu, iako ga odmah mogu smjestiti u zatvor: 'Putin, koji je naredio moju likvidaciju, bjesni u svom bunkeru'

Front13.01.21, 16:39h

Navalni se vraća u Moskvu, iako ga odmah mogu smjestiti u zatvor: 'Putin, koji je naredio moju likvidaciju, bjesni u svom bunkeru'
Moskva odbacuje optužbe za djela za koja sumnjiče FSB-ove agente, koji su ga pokušali otrovati preko donjeg rublja

 

Pitanje mog povratak u Rusiju nikad nije bilo upitno. Rusija je moja zemlja, Moskva je moj grad. Nedostaju mi. Vraćam se u nedjelju 17. januara, avionom kompanije "Pobjeda". Dočekajte me - objavio je na Instagramu najpoznatiji ruski opozicioni političar, koji se u Berlinu već mjesecima liječi nakon trovanja "kagebeovskim" otrovom novičokom.

 

Moskva odbacuje optužbe za djela za koja sumnjiče FSB-ove agente, koji su ga pokušali otrovati preko donjeg rublja, a sam Aleksej Navaljni kao nalogodavca ističe osobno ruskog predsjednika Vladimira Putina.

 

"Putin, koji je naredio moju likvidaciju, bjesni u svom bunkeru", piše Navalni misleći pritom na podzemni bunker u predsjedničkoj podmoskovskoj rezidenciji u kojem predsjednik, navodno, provodi dane pazeći da se ne zarazi koronom i "naređuje svojim slugama da spriječe moj povratak".

 

Uoči povratka Navalni usijava atmosferu, ali ni ruske vlasti ne ostaju dužne. Naime, kad sleti u nedjelju predvečer po moskovskom vremenu na aerodrom Vnukovo, odmah bi ga mogli privesti pripadnici ruske Federalne službe za izdržavanje zatvorskih kazni (FSIN), koji su mu 30. decembra dali 24 sata da im se javi. U protivnom će njegovu uslovnu kaznu morati pretvoriti u zatvorsku.

 

Podsjetimo da je Navalni osuđen zbog financijskih makinacija, što on odbija, smatrajući da mu je sve namješteno kako bi ga se onemogućilo u političkoj karijeri te da se kandidira na izborima. Zanimljivo da je FSIN obrazložio svoj zahtjev da se Navalni javi pozivajući se na stručni medicinski časopis Lancet, gdje je, bez navođenja njegova imena, opisano uspješno liječenje pacijenta otrovanog novičokom. Navalni je to prokomentirao rekavši da je time rusko državno tijelo svojim obrazloženjem praktički priznalo činjenicu njegova trovanja iako ruske vlasti to negiraju.

 

Osim toga, ta federalna služba optužila ga je "za bijeg". Podsjetimo da je u augustu Navalnom pozlilo na letu iz sibirskog grada Tomska u Moskvu te da je zrakoplov prisilno spušten u Omsku, gdje mu je pružena liječnička pomoć. Jedan od agenata FSB-a koji je sudjelovao u toj "akciji likvidacije", u navlakuši samog Navalnog (nazvao ga je telefonom i predstavio se kao zamjenik šefa FSB-a), priznao je kako bi on umro da zrakoplov nije sletio u Omsku i da hitna pomoć nije reagirala brzo.

 

Navalni kaže da nije svojevoljno otišao u Njemačku, jer je bio u komi, ali dodaje kako ne bi preživio da mu u Berlinu nije pružena odgovarajuća liječnička pomoć. Sad se, kaže, osjeća dobro, ali liječenje će nastaviti u Moskvi, iako će biti zanimljivo vidjeti kako će na njegov povratak reagirati ruska pravosudna tijela. Jasno je da će konačnu odluku o sudbini Navalnog ipak donijeti Kremlj.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!