MIGRANTI TRPE POSLJEDICE

Sattler: Dosta je, i Republika Srpska i Hercegovina moraju podnijeti teret migrantske krize u BiH, a ne samo dva kantona!

Hronika11.01.21, 19:54h

Sattler: Dosta je, i Republika Srpska i Hercegovina moraju podnijeti teret migrantske krize u BiH, a ne samo dva kantona!
Nije pitanje želi li BiH to ili ne, već treba preuzeti odgovornost. Ne mogu samo dva kantona preuzeti teret - rekao je Sattler u Danu uživo

 

 

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je za N1 kako je kako se u Bosni i Hercegovina dešava nepotrebna humanitarna kriza uprave i da migranti u BiH nepotrebno trpe posljedice. Naglasio je kako se teret migrantske krize mora ravnomjerno rasporediti širom BiH, uključujući RS i Hercegovinu.

 


- Do kraja decembra nije bilo moguće doći do rješenja oko podjele odgovornosti pa zatvaranje Bire, ali imamo pozitivne pomake. Postavljeni su šatori na lokaciji Lipe, ali ih je još stotine u šumama bez smještaja. BiH je potpisnica međunarodnih konvencija, potpisala je i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Nije pitanje želi li ili ne, već treba preuzeti odgovornost. Ne mogu samo dva kantona preuzeti teret - rekao je Sattler u Danu uživo.


Kazao je kako ne mogu biti samo institucije odgovorne za situaciju u BiH, već je dio odgovornosti na političkim liderima. Istakao je kako je pokušao pronaći rješenje predsjedavajući sastancima kojima su prisustvovali ministri i drugi koji učestvuju u rješavanju migrantske krize.


- Ne želimo da nam se ova situacija ponavlja svake godine. Prošle godine je bio Vučjak, ove godine Lipa. Želimo izbjeći ovakav reputacijski rizik za BiH stalno - rekao je Sattler.


Istakao je kako EU izdvaja 20 miliona eura godišnje za migrantsku krizu u BiH te da se ta sredstva izdvajaju za ishranu, smještaj, medicinsku srkb migranata, ali i za unapređenje kapaciteta Ministarstva sigurnosti, Službe za poslove sa strancima, Granične policije, MUP-a USK itd.


Na komentare da li je EU licemjerna jer ne prima migrante, Sattler je naglasio kako EU godišnje odobri između pola i milion zahtjeva za azil. Novi paket za upravljanje migracijama je predstavljen prošle godine i nastavljaju raditi na tome.


Govoreći o trošenju novca za migrantksu krizu, rekao je kako nadležne organizacije podnose mjesečni izvještaj gdje utrošeni novac prikazuju po stavkama.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još