Potomak porodica Grebo i Resulović

Počasni konzul BiH u Turskoj Ahmet Kemal Baysak preminuo u 88. godini

Hronika08.01.21, 10:25h

Počasni konzul BiH u Turskoj Ahmet Kemal Baysak preminuo u 88. godini
Baysak je rođen 31. marta 1933. godine u Izmiru, općina Karšijaka (Karşıyaka), ali je, s očeve strane, potomak porodica Grebo iz Ljubinja, a s majkine porodice Resulović iz Trebinja. Njegovi su potomci odselili u Tursku 1878. godine

 

Počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Ahmet Kemal Baysak preminuo je sinoć u 88. godini u turskom gradu Izmiru.

 

Baysak je bio počasni građanin Sarajeva, Goražda i Bihaća te Zeničko-dobojskog kantona, a u periodu od 1994.-1999. godine bio je načelnik izmirske opštine Karšijaka.  

 

U toku proteklog rata u BiH pomogao je brojnim bosanskohercegovačkim izbjeglicama, a nakon rata je u Privrednoj komori grada Izmira otvorio i Ured za privredu BiH. Pomagao je bh. privrednicima da se predstave na Sajmu privrede u Izmiru, a turske je privrednike dovodio u BiH.

 

Vijeće ministara BiH imenovalo ga je u septembru 2002. godine za Počasnog konzula BiH u Republici Turskoj, sa sjedištem u Izmiru, za trinaest provincija koje se protežu od Čanakkalea i moreuza Dardaneli na sjeverozapadu do Antalije na jugu.

 

Svjetski savez dijaspore BiH imenovao ga je na 5. kongresu u Sarajevu, 21. maja 2010. godine, za svog prvog ambasadora. Bio je počasni doktor nauka u Azerbejdžanu i dobitnik Medalje časti Ujedinjenih nacija za dugogodišnji rad i doprinos međuljudskim i međudržavnim odnosima, a zaslužan je i za potpisivanje više od dvadeset sporazuma o bratimljenju i prijateljstvu između općina i drugih lokalnih zajednica, škola i univerziteta iz BiH i Turske. Posredovao je i u bratimljenju Univertziteta u Zenici i Univerziteta 9. septembar u Izmiru.

 

Baysak je rođen 31. marta 1933. godine u Izmiru, općina Karšijaka (Karşıyaka), ali je, s očeve strane, potomak porodica Grebo iz Ljubinja, a s majkine porodice Resulović iz Trebinja. Njegovi su potomci odselili u Tursku 1878. godine. Jedan je od utemeljivača porodične grupacije TERBAY i dugogodišnji predsjednik Uprave tog koncerna.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!