Program 'Četvorke'

Šta je plan nove Vlade KS sa KSC Skenderija: Hoće li biti srušena, prodata Arapima ili...?

Front26.12.20, 18:11h

Šta je plan nove Vlade KS sa KSC Skenderija: Hoće li biti srušena, prodata Arapima ili...?
Osim prioriteta u oblasti zdravstva, a naročito u borbi sa Covid 19, svim nivoima obrazovanja, predviđene su brojne druge mjere i projekti

 

S obzirom da 5. januara treba biti imenovana nova Vlada KS koju će činiti Narod i pravda, SDP BiH, Naša stranka, podržani samostalnim zastupnicima i NBL-om koji iako nema zastupnika ostaje partner ovih stranaka, podsjetit ćemo na neke od predviđenih mjera i principa u Sporazumu koji su predstavili 4. decembra predstavnici nove skupštinske većine i buduće Vlade, piše Patria

 

Osim prioriteta u oblasti zdravstva, a naročito u borbi sa Covid 19, svim nivoima obrazovanja, predviđene su brojne druge mjere i projekti.  

 

Kada je riječ o resoru kulture i sporta predviđa se proglašenje KSC Skenderija arhitektonskim i kulturnim spomenikom prvog reda uz kontinuiranu revitalizaciju ovog objekta. U posljednje vrijeme mogu se čuti različite verzije o “budućnosti KSC Skenderija”. Od toga da će biti prodata arapskim investitorima, da će biti izgrađene zgrade, srušena Skenderija, pa je dobro podsjetiti na obećanje koje je Četvorka dala. 

 

S obzirom da Kanton Sarajevo mnogim umjetnicima uplaćuje doprinose, a što je vrlo često problematizirano na način da li je zaista riječ o zaslužnim umjetnicima i kulturnim radnicima, bit će revidirani registri istaknutih samostalnih umjetnika. Riječ je o velikim iznosima novca koji se godinama izdvaja za pjevače, umjetnike, glumce, ali uvođenje malo veće kontrole i utvrđivanje opravdanosti tih sredstava nije na odmet. Pa tako primjerice imamo umjetnike kojima Kanton Sarajevo plaća te toškove, a oni uopšte ne žive u BiH.  

 

Jedna od dugoročnih mjera do kraja mandata 2022. godine je izgradnja koncertne dvorane uključujući i rješenje smještaja Sarajevske filharmonije. 

 

Ambiciozne planove ima i Ministarstvo saobraćaja KS pa se tako predviđa izgradnja trolejbuske mreže do Vogošće, rekonstrukcija pruge od Marijin Dvora do Ilidže. Tramvajska pruga Ilidža-Hrasnica spada u red projekata ispod 20 % do kraja mandata. Riječ je o zahtjevnom projektu koji je najavljen još prije nekoliko godina. 

 

Kada je riječ o resoru komunalne privrede predviđa se sistemska zaštita izvorišta pitke vode, rješavanje problema odvoza otpada i deponije Smiljevići. Također je najavljena srednjoročna mera osnivanja sarajevskog holdinga kroz restrukturiranje komunalne privrede i objedinjavanje srodnih komunalnih preduzeća.

 

Cijeli sporazum i predviđene mjere po resorima možete pogledati ovdje

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još