VIDEO/ PROIZVODI GA BOSANALIJEK

Ekskluzivno: BiH ima lijek koji pomaže u liječenju COVID-a?! Ljekari ga otpisali, a onda je primio 'Enkorten'...

Hronika25.12.20, 19:34h

Ekskluzivno: BiH ima lijek koji pomaže u liječenju COVID-a?! Ljekari ga otpisali, a onda je primio 'Enkorten'...
Esad Mehina bolovao je od Covida i ljekari su mu davali pet posto šansi da preživi. On je bio jedan od pacijenata koji se odlučio primiti Enkorten u periodu kada su vršena klinička ispitivanja

 

 

N1 ekskluzivno saznaje rezultate kliničkog ispitivanja lijeka Enkorten farmaceutske kompanije Bosnalijek. Riječ je o imunomodulatoru koji je već registrovan na tržištu Bosne i Hercegovine i koristi se za liječenje multiple skleroze. U istraživanju je učestvovalo 120 pacijenata iz gotovo cijele BiH.


Rezultati pokazuju da je lijek efikasan i siguran za primjenu kod srednje teške kliničke slike COVID-19 infekcije u bolničkim uslovima te da značajno pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata. Ovo je veliko otkriće za bh. farmaceutsku industriju, tvrde za N1 istraživači koji su učestvovali u cjelokupnoj priči.


Esad Mehina bolovao je od Covida i ljekari su mu davali pet posto šansi da preživi. On je bio jedan od pacijenata koji se odlučio primiti Enkorten u periodu kada su vršena klinička ispitivanja.


- Imao sam tako tešku upalu pluća, to je bila borba za život. Kažu mi, ljekari su predviđali da nisam imao ni pet posto šanse da preživim. Zahvaljujući Bogu prvo, pa ljekarima i ovom lijeku, ja sam ostao živ. Ja sam za 19 dana smršavio 17 kilograma. Poslije dobivanja te injekcije stanje mi se popravilo nabolje. Kada sam primio posljendju injekciju, skinut sam sa kisika - kaže za N1 Esad Mehina.


Njegovu priču potvrđuju i primjeri pacijenata u Sarajevu, tvrdi za N1 doktor Rusmir Baljić. Ističe da je 50-ak pacijenata tretirano ovim lijekom u periodu kliničkog istraživanja.


- Ono što smo mi vidjeli na primjeru ordiniranja kod tih pacijenata jeste da su se oni brže oporavljali i da smo imali jako veliki procenat preživljavanja. Procenat je bio isti kao u kontrolnoj grupi, nije bilo razvoja teže kliničke forme. Kada govorimo o pacijentima koji su tretirani - to je bila studija koja je randomizirana, odnosno uključivala je i placebo i lijek i mi smo jako zadovoljni prikazanim efektom lijeka - istakao je za N1 Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.


Iz kompanije Bosnalijek pojašnjavaju za N1 da je Enkorten lijek koji ima imunomodulatorno djelovanje i već godinama je registrovan u BiH, a koristi se u liječenju relapsno-remitentne multiple skleroze, najčešćeg oblika ove bolesti.


Više detalja, kao i prlog N1 možete pogledati ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još