Bez prijave, bez kontrole

Izjava dolila ulje na vatru: Znači li to da je ambasador Samardžija 'ladno prošvercovao ukrajinsku ikonu u BiH?!

Front25.12.20, 16:49h

Izjava dolila ulje na vatru: Znači li to da je ambasador Samardžija 'ladno prošvercovao ukrajinsku ikonu u BiH?!
To praktično znači da je bilo dovoljno da Zoran Samardžija na aerodromu kaže da nema ništa za prijaviti i da mirno prođe sa ukrajinskom ikonom starom 300 godina u koferu

 

 

Kako se moglo dogoditi da ambasador BiH u Rusiji Zoran Samardžija uopće pronese ukrajinsku ikonu preko graničnog prelaza na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, pitanje je koje se danas jako često postavljalo u javnosti.


Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman pojasnio je za Oslobođenje kakva je procedura kada u zemlju ulazi nosilac diplomatskog pasoša.


Kontrola pasoša


- Prije svega, pripadnici Granične policije kontrolišu da li osoba koja ulazi u BiH ispunjava zakonske uslove za ulazak, odnosno da li ima odgovarajuće putne isprave. S obzirom da prtljag putuje odvojeno od putnika, ako je imao nešto za prijaviti, to je trebao reći službenicima Uprave za indirektno oporezivanje, a ne pripadnicima Granične policije. Naime, sluzžbenici UIO su zaduženi za provjeru prtljaga. Naravno, kada neki putnik kaže da nema ništa za prijaviti, uvijek se može sačiniti procjena na lisu mjesta da li govori istinu ili ne, odnosno da li će se njegov prtljag provjeriti ili ne, kazao je Hofman.


Međutim, posebno je naglasio da se u ovom slučaju radilo o nosiocu diplomatskog pasoša, što podrazumijeva nešto drugačiju proceduru.


- Samim činom pokazivanja diplomatskog pasoša, prtljag takvog putnika stiče diplomatski status. U takvim slučajevima, a to je propisano našim zakonima u BiH, prtljag se pregleda samo u dva slučaja i to ako nosilac diplomatskog pasoša sam prijavi da prenosi nešto što je potrebno prijaviti, ili ako postoji poseban nalog, kojeg izdaje neka od nadležnih institucija, da se izvrši pretres, bez obzira da li je ta osoba sama prijavila ili ne. U svim ostalim slučajevima, prtljag nosilaca diplomatskih putnih dokumenata je izuzet od bilo kakvog pregleda. To je ono kako je propisano našim zakonima, istakao je Hofman.


Bez prijave


To praktično znači da je bilo dovoljno da Samardžija na aerodromu kaže da nema ništa za prijaviti i da mirno prođe sa ukrajinskom ikonom starom 300 godina u koferu.


- Ambasador Samardžija, prilikom ulaska u BiH, nije prijavio ništa za pregled ili carinjenje, rečeno je za Oslobođenje iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH


Inače, sam Samardžija je danas izjavio kako je donio ikonu i da ju je predao u kabinet Predsjedavajućeg Predsjednipštva BiH Milorada Dodika.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još