Željko Samardžija, ambasador BiH u Rusiji

'Nema tu nikakve frke... Ikonu sam donio u BiH i vratio je Miloradu Dodiku'

Front25.12.20, 12:50h

'Nema tu nikakve frke... Ikonu sam donio u BiH i vratio je Miloradu Dodiku'
Zbog oštrih reakcija iz Ukrajine, da je riječ o ikoni iz Luganska, Lavrov je odlučio ikonu vratiti

 


Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, koji je sinoć iz Moskve preko Istanbula stigao u Sarajevo rekao je za Avaz da je donio ikonu u BiH i da ju je vratio poklonodavcu, a to je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

- Nema tu nikakve frke. Radi se o tome da je Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije notom, putem Ambasade BiH u Moskvi, tu ikonu vratilo poklonodavcu. Znate ko je poklonodavac? To je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Nije poklonodavac ministar vanjskih poslova BiH (Bisera Turković, op.a). I to je sva priča i tačka. Nema tu ništa da se doda. Ja sam je već vratio u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i on će dalje dati u proceduru kako je i dogovoreno. Ja sam to samo preuzeo i dostavio. Ja više s tim nemam ništa - rekao nam je Samardžija.

 

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, podsjećamo, prije dva dana je proslijedilo Ambasadi BiH u toj zemlji ikonu koju je Dodik 14. decembra poklonio Sergeju Lavrovu,  tokom susreta u Istočnom Sarajevu.

 

Rusija se odlučila na ovaj potez nakon što je iz Ukrajine stigla tvrdnja da je ikona njihova i da je ukradena. Sada se očekuje da će se u istragu o ovom slučaju uključiti Interpol.

 

Radovan Kovačević, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kazao je jučer da je neophodno da se krene od početka i objasni o čemu se radi kada je u pitanju poklonjena ikona Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije.

 

- Ikona je bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banje Luke, koja ju je tu imala duže od 15 godina. Oni su poželjeli da ta ikona bude poklonjena Lavrovu - naveo je Kovačević.

 

Istakao je da je tu i pitanje vrijednosti same ikone.

 

- Ikona, naravno, ima sentimentalnu vrijednost, te vrijednost na osnovu toga što je u pitanju pravoslavna ikona koja je osveštana, ali nema nikakvu značajniju materijalnu vrijednost - istakao je Kovačević.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 58

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još