BLIŽI SE KRAJ IZGRADNJE

Ko neće moći voziti preko Pelješkog mosta nakon što se otvori za promet, morat će (i dalje) ići preko Neuma?

Biznis Klub24.12.20, 20:38h

Ko neće moći voziti preko Pelješkog mosta nakon što se otvori za promet, morat će (i dalje) ići preko Neuma?
Pristupne ceste trebale bi biti gotove do srpnja 2022. godine

 

 


Pelješki most, najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, s Novom godinom ulazi u svoju zadnju godinu izgradnje. Hrvatska će tako 2021. napokon biti spojena. No to spajanje nije prošlo bez problema koje je donijela pandemija koronavirusa, ali i brojne žalbe za natječaje za gradnju mosta i pristupnih cesta. Most će biti završen prije nego pristupne ceste, no bez obzira na to, u Hrvatskim cestama osmislili su plan za puštanje prometa preko mosta čim za njega dobiju uporabnu dozvolu, piše Večernji list.

 


U Cestama očekuju da će radovi na mostu biti gotovi najkasnije do kraja sljedeće godine pa bi most, dakle, mogao biti pušten u promet u prvom mjesecu 2022. Kako pristupne ceste tad još neće biti gotove, plan je da se izgradi čvor Brijesta preko kojeg bi se most spojio na postojeću cestu na Pelješcu.


Osim tog čvora, potrebno je izgraditi i nešto više od kilometra ceste između njega i mosta. U HC-u objašnjavaju da je čvor Brijesta bio predviđen kao dodatna faza u budućem projektu povezivanja Orebića i Korčule, no s obzirom na to da je sad jasno da most i pristupne ceste neće biti gotovi u isto vrijeme, odlučili su se za gradnju tog čvora već sad.


Pristupne ceste trebale bi biti gotove do srpnja 2022. pa bi razmak između njihova puštanja u promet i potpunog završetka Pelješkog mosta mogao biti šest mjeseci. A da bi operacionalizirali zamisao s čvorom Brijesta, u HC-u kažu da moraju prvo provesti izmjene dokumentacije i to prezentirati ministarstvima graditeljstva i prometa.


Naime, za vrijeme dok se na završe pristupne ceste, objašnjavaju, bit će potrebno napraviti distribuciju prometa pa će tako teretna vozila i dalje ići preko Neuma, dok će most biti otvoren za osobna i dostavna vozila te autobuse. Usto, potrebno će biti i preusmjeravanje prometa na Pelješcu za Orebić i Ston.


Bitno je, napominju, da vozila koja idu za Orebić ne idu na Dančanje jer postoji i druga cesta koja se za tu svrhu može koristiti i koja se već koristi.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još