Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PS NATO-a

Asim Sarajlić: Neupitna je budućnost BiH u evroatlanskim integracijama, ali tome moraju prethoditi krupne promjene

Front16.12.20, 16:54h

Asim Sarajlić: Neupitna je budućnost BiH u evroatlanskim integracijama, ali tome moraju prethoditi krupne promjene
Skup je zvaničnog naziva 'Evroatlanske integracije i Bosna i Hercegovina: šta dalje', a prilagođen je epidemiološkoj situaciji. Za februar naredne godine najavljena je slična aktivnost u Skupštini Republike Srpske u Banjoj Luci, sa tamošnjim komitetima i pododborima

 

 

 

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a upriličila je u Sarajavu okrugli sto, a za cilj ima da se nakon 66. godišnjeg zasjedanja PS NATO-a razmijene mišljenja i stavovi o evroatlanskim integracijama i tome kako sudionici skupa vide BiH na tom putu.

 

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Asim Sarajlić u izjavi novinarima, nakon završetka uvodnog dijela skupa, svjestan je da ima mnogo otvorenih pitanja i političkih previranja, ali misli da budućnost BiH nema alternativu i 'da je naša budućnost, kao države u članstvu u Evropskoj uniji i u NATO savezu'.

 

- Mi smo na NATO putu, mi smo u Partnerstvu za mir. Uslovno smo u aktivnom planu za punopravno članstvo u NATO-u. Program reformi koje smo donijeli, na bazi dogovora, teških pregovora i dijaloga koje je usvojilo Predsjedništvo, pretpostavka je da i na ovaj način potaknemo razmišljanja šta ćemo raditi u 2021. Naš put je neupitan, naša budućnost u NATO-u izvjesna. Naravno, tome moraju prethoditi krupne promjene, mora se ostvariti interni dijalog - kazao je.

 

Komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad ističe da 'odluka leži unutar Bosne i Hercegovine, na političkom liderstvu'.

 

- Mi smo ovdje prisutni već šesnaestu godina. Nadamo se da neće biti potrebno toliko vremena da se donese ta odluka. Naša vrata jesu i ostaju otvorena. Naravno, odluka je na političkim liderima - poručio je.

 

Za člana Delegacije i predsjedavajućeg Zajedničke komisije za Evropske integracije Nikolu Lovrinovića rad u Delegaciji NATO skupštine, uime PS BiH, bilo je zadovoljstvo.

 

- To je moje opredjeljenje, moj stav, stav moje političke opcije. Kao član Delegacije, sve ću učiniti da se razgovori nastave. Da se o svemu što je sporno razgovara - kazao je.

 

Skup je zvaničnog naziva 'Evroatlanske integracije i Bosna i Hercegovina: šta dalje', a prilagođen je epidemiološkoj situaciji. Za februar naredne godine najavljena je slična aktivnost u Skupštini Republike Srpske u Banjoj Luci, sa tamošnjim komitetima i pododborima.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još