Stigla oštra reakcija iz SDA na aluzije o čistoći

'Predsjednik Hrvatske smatra ljude u BiH nižom vrstom! Milanovićeva izjava je izraz kultur-rasizma'

Front12.12.20, 12:25h

'Predsjednik Hrvatske smatra ljude u BiH nižom vrstom! Milanovićeva izjava je izraz kultur-rasizma'
Predsjednik susjedne države, kako se dodaje u reakciji SDA, ne može određivati građanima Bosne i Hercegovine koja prava će imati, a koja neće, "i nikakve uvrede mu neće pomoći da ostvari svoje političke ciljeve u BiH koji, sada se već sa sigurnošću može konstatovati, nisu nimalo dobronamjerni"

 

 

Izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da Bosna i Hercegovina "prvo treba sapun prije nego što postane građanska država" predstavlja izraz kultur-rasizma i uvredu usmjerenu prema svim ljudima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

 

- Poruka da građani Bosne i Hercegovine nemaju pravo na ono na što svi drugi u Evropi imaju, a to je građansko uređenje države – ukazuje da predsjednik Hrvatske smatra ljude u BiH nižom vrstom. Takvu poruku sebi ne bi smio dozvoliti nijedan ozbiljan državnik. A ovakve rasističke poruke Milanović uporno ponavlja - kaže se u saopćenju SDA

 

Predsjednik susjedne države, kako se dodaje, ne može određivati građanima Bosne i Hercegovine koja prava će imati, a koja neće, "i nikakve uvrede mu neće pomoći da ostvari svoje političke ciljeve u BiH koji, sada se već sa sigurnošću može konstatovati, nisu nimalo dobronamjerni".

 

- Što se tiče aluzija u vezi sa čistoćom, podsjećamo Milanovića da, za razliku od drugih, legalne vlasti u Bosni i Hercegovini nisu okaljale svoj obraz vršeći agresiju na susjedne države i učestvujući u udruženim zločinačkim poduhvatima i etničkim čišćenjima. Učinile su to paravojske podržavane iz susjednih zemalja. Ne postoji sapun koji te mrlje može ukloniti. Samo nedvosmisleno priznanje historijskih grešaka, odricanje od počinjenih zločina i prestanak paternalističkog odnosa prema BiH može u izvjesnoj mjeri sprati i popraviti grijehe i štetu koju je kratkovida hrvatska politika počinila prema BiH u vremenu agresije.

 

Normalno ustavno uređenje u Bosni i Hercegovini, koje neće biti temeljeno na sistemskoj diskriminaciji i idejama etničke čistoće, već će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i presudama Evropskog suda za ljudska prava, za neke je daleki san, ali će sigurno biti ostvaren - kaže se u saopćenju SDA.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još