Kemal Beganović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Epidemija u Kantonu Sarajevo je u opadanju! Od danas u izvještaju Zavoda i novi podatak o pacijentima...

Hronika11.12.20, 12:44h

Epidemija u Kantonu Sarajevo je u opadanju! Od danas u izvještaju Zavoda i novi podatak o pacijentima...
Prije mjesec dana u Kantonu Sarajevo zabilježeno je 5.873 aktivnih slučajeva, dok je on danas iznosi 2.682, što pokazuje da se taj broj znatno smanjio, rekao je Beganović

 

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Kemal Beganović u svom obraćanju javnosti kazao je danas kako je u protekla 24 sata potvrđeno 179 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je njih 101, odnosno 56 posto, u samoizolaciji od ranije, jer pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti ranije oboljelih.

 

„Ovo je rezultat testiranja 744 uzorka, prikupljena u periodu od 7. do 12 decembra“, naveo je Beganović.

 

Potcrtao je da je evidentiran oporavak 344 pacijenta, što jasno pokazuje, da je i dalje taj broj veći od broja zaraženih.

 

kemal-beganovic

 

„Prije mjesec dana u Kantonu Sarajevo zabilježeno je 5.873 aktivnih slučajeva, dok je on danas iznosi 2.682, što pokazuje da se taj broj znatno smanjio. Isto je i po pitanju novozaraženih, kojih je tada bilo 426, a danas on iznosi 179“, istakao je Beganović.

 

Poručio je kako je evidentno da je epidemija koronavirusa u Kantonu Sarajevo u opadanju i ide silaznom putanjom.

 

Nažalost, od ovog virusa je u protekla 24 sata umrlo sedam osoba, zbog čega se ukupan broj umrlih u Kantonu Sarajevo povećao na 311.

 

„Na bolničkom liječenju su 273 pacijenta, i to na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (180), te u Općoj bolnici (93), od kojih sedam koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju (KMV), dok ih je 33 na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). Sa bolničkog liječenja u protekla 24 sata otpušteno je 13 pacijenata“, obrazložio je Beganović.

 

Dodao je kako se od danas u izvještaju Zavoda nalazi i ovaj novi podatak o pacijentima, koji koriste tzv. NIV, a koji se provodi bez primjene endotrahealne intubacije.

 

Ukupan broj novozaraženih, u periodu od 30.01 do 10.12., a što je potvrđeno na osnovu uzetih PSR testova, je 21.986, dok je broj oporavljenih pacijenata 18.993.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još