VIDEO/ I TURSKI SAN JE (SADA) MOGUĆ

Svi ga žele, Evropa ga se plaši: O moćnom turskom dronu priča cijeli svijet, nova prijetnja je stigla... Šta je Bayraktar TB2?

Biznis Klub06.12.20, 14:53h

Svi ga žele, Evropa ga se plaši: O moćnom turskom dronu priča cijeli svijet, nova prijetnja je stigla... Šta je Bayraktar TB2?
Nakon pobjede Azerbejdžana u ratu s Armenijom, čemu mnogi pripisuju zaslugu upravo turskim dronovima, sada mnoge zemlje širom svijeta žele ove letjelice

 

 

Nakon što su se turske bespilotne letjelice pokazale kao moćno oružje u sukobu između Armenije i Azerbejdžana, veliki broj država želi, i već uveliko naručuje, ove dronove. Istovremeno, mnogi evropski analitičari zabrinuti su zbog činjenice da je turska razvila ovako moćno oružje kojem ne može parirati skoro nijedna sila u EU. 


U međuvremenu, zvanična Anakara najavljuje da će nastaviti s razvojem visokotehnološih borbenih sredstva, piše BiznisInfo.


Evropa u strahu: Moramo se zabrinuti!


Uloga turskih dronova u pobjedi Azerbejdžana nad Armenijom u najnovijem sukobu oko sporne regije Nagorno-Karabah uzrok je zabrinutosti za evropsku obrambenu politiku, rekao je Gustav Gressel, stariji saradnik u Evropskom vijeću za vanjske odnose (ECFR).


Gressel je pozvao Evropu da razmotri svoje “mogućnosti”, rekavši da su borbene bespilotne letjelice koje koristi azerbejdžanska vojska jedan od ključnih presudnih faktora njenog uspjeha.


Umjesto da sukob na Južnom Kavkazu odbaci kao manji rat između siromašnih zemalja, Evropa bi se trebala upoznati s prijetnjom koju predstavljaju turske bespilotne letjelice koje koristi Azerbejdžan, rekao je Gressel.


Gressel je rekao da niti jedna evropska vojska – osim Francuske i Njemačke – nema sistem protivvazdušne obrane sposoban da zaštiti vlastite kopnene snage.


– To bi ih trebalo natjerati da razmišljaju i brinu – rekao je analitičar.


Osim što su se koristili u nedavnim borbama oko Nagorno-Karabaha, dronovi Bayraktar TB2 i Anka-S učinkovito su raspoređeni u borbenim operacijama u Iraku, Siriji i Libiji posljednjih godina.

 


Šta je Bayraktar TB2


Bayraktar TB2 je turska bespilotna letjelica srednje nadmorske visine dugog dometa  sposobna za daljinsko upravljanje ili autonomne letačke operacije.


Proizvodi ga turska firma Baykar prvenstveno za tursko ratno zrakoplovstvo. Dron nadzire i kontrolira ekipa u Kopnenoj kontrolnoj stanici, uključujući upotrebu oružja, putem satelita Türksat.


Za turske letjelice uglavnom je zaslužan Selçuk Bayraktar, bivši student MIT-a (Massachusetts Institute of Technology u Sjedinjenim Američkim Državama).


Govoreći u jednom intervju, Selçuk, koji je 1979. godište, rekao je: “Turski san je moguć, nema potrebe za američkim snom”. 


Nakon pobjede Azerbejdžana u ratu s Armenijom, čemu mnogi pripisuju zaslugu upravo turskim dronovima, sada mnoge zemlje širom svijeta žele ove letjelice. Ko su neke od njih čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)
 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 63

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još