video/ slijedi izložba

Konceptualni umjetnik Aleksandar Saša Bukvić osmislio projekat 'Svaki čovjek je umjetnik'

Kultura02.12.20, 11:46h

Konceptualni umjetnik Aleksandar Saša Bukvić osmislio projekat 'Svaki čovjek je umjetnik'
A među 50 hrabrijih našli su se Medina, Chiara i Vlatko, koji su svojim autoportretom dokazali Bukvićevu tvrdnju, da svako od nas ima osjećaj za umjetnost samo ga treba razvijati

 

Projekat "Svaki čovjek je umjetnik" osmislio je kipar i konceptualni umjetnik Aleksandar Saša Bukvić, koji je okupio 50 osoba koje se inače ne bave slikanjem, da nacrtaju autoportret. Ovim eksperimentom želio je dokazati tvrdnju koju nosi i sam projekat, a nakon toga, plan je da napravi izložbu autoportreta.

 

Josepha Beuysa da je svaki čovjek umjetnik, potakla je Bukvića da napravi eksperiment, te da otkrije koliki je interes građana prema likovnoj umjetnosti.

 

"Prvo pitanje koje bi upućivao ljudima, uglavom mojim prijateljima: "Da li znaš da crtaš?" oni su rekli: "Pojma nemam", e rekoh: "Takvi mi i trebaju". I tako sam počinjao kontakt, a onda je bilo tu i nagovaranja i dosta je njih odustalo, nisu htjeli, drugi su pristali, ti malo hrabriji", rekao je Aleksandar Saša Bukvić - kipar i konceptualni umjetnik.

 

A među 50 hrabrijih našli su se Medina, Chiara i Vlatko, koji su svojim autoportretom dokazali Bukvićevu tvrdnju, da svako od nas ima osjećaj za umjetnost samo ga treba razvijati.

 

"U početku taj neki strah od nepoznatog, ali kako je vrijeme prolazilo, pogotovo kada sam preslikavalana veliki format, već sam osjetila neko olakšanje i bila sam ponosna na sebe", rekla je Chiara Šurlan.

 

"Kad je počelo to sve mislila sam da neće biti toliko dobro, međutim kada sam završila, bila sam poprilično zadovoljna i samu sam sebe iznenadila", rekla je Medina Spahić.

 

"Kad sam uzeo olovku i počeo crtati, pa kad sam i završio, bez obzira da li je to dobro ili ne, osjetio sam jedno zadovoljstvo", rekao je Vlatko Milošević.

 

Autoportret je prikaz vlastitog lika u slici, grafici ili drugim likovnim tehinikama. Težnja za prikazom vlastitog lika javlja se još u egipatskoj umjetnosti. Za autoportret potrebna vam je olovka, papir i ogledalo. Bukvić kaže da ljudi obično imaju strah, neku vrstu treme kada trebaju nešto naslikati, te dodaje da je slikanje dobar vid terapije.

 

"Kad završe crtež, kad sami sebi dokažu da mogu to da urade što sam tražio od njih, onda vidim da su sretni. Jedan veoma dobar pokazatelj da umjetnost usrećuje ljude", rekao je Bukvić.

 

Nakon što naslikaju autoportret na malom papiru, moraju taj rad prenijeti i na veliki format, a Saša Bukvić planira, od tih 50 autoportreta, napraviti i izložbu.

 

Videoprilog pogledajte ovdje

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!