Foto/ Borba protiv predrasuda

Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom: Uvažavati ih kao koristan resurs, a ne kao teret društva

Hronika20.11.20, 11:06h

Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom: Uvažavati ih kao koristan resurs, a ne kao teret društva
U fokusu projekta su osobe s intelektualnim poteškoćama, odnosno najranjiviji među ranjivim

 

Svaka osoba ima potrebu da se ostvari kao ljudsko biće i potvrdi kroz profesiju koju obavlja, pa tako i osobe sa invaliditetom. Međutim, poslodavci često gaje predrasude kada je u pitanju zapošljavanje osoba s invaliditetom, bez obzira na sposobnosti, afinitete ili obrazovanje pojedinca. 


U našem društvu se osobe s invaliditetom najčešće posmatraju kroz prizmu invaliditeta koji imaju, umjesto kroz sagledavanje potencijala i onoga što mogu da pruže. 

 

ekonomsko-osnazivanje-osoba-s-invaliditetom-2


Projekt „Moj posao – ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom“ ima za cilj promjenu paradigme – da poslodavci osobe s invaliditetom počnu uvažavati kao koristan resurs, a ne kao teret društva. Drugi važan cilj je osnaživanje osoba s invaliditetom kako bi postale konkurentne na tržištu rada. 


Projekt se provodi u osam gradova – Banja Luci, Brčkom, Bihaću, Sarajevu, Zenici, Vitezu, Mostaru i Trebinju, a trajat će narednih 26 mjeseci - do kraja 2022. godine. 


U fokusu projekta su osobe s intelektualnim poteškoćama, odnosno najranjiviji među ranjivim.

 

ekonomsko-osnazivanje-osoba-s-invaliditetom-3


“Osobe s intelektualnim poteškoćama su često smještene u institucijama, daleko od očiju javnosti. Kroz ovaj projekt bavimo se osobama koje su prošle proces deinstitucionalizacije, što znači da je njihov boravak u institucijama ili preveniran, ili im je omogućen izlazak. Zato su izabrani ovi gradovi, jer u njima uglavnom potoje stambene jedinice gdje žive ove osobe, a na ovaj način želimo da nastavimo raditi na njihovoj inkluziji u društvo. Naš prvi cilj je da osnažimo osobe s inavliditetom, da postanu konkurentne na otvorenom tržištu rada, što je izuzetno teško, pogotovo sada, u vrijeme pandemije“, objašnjava Sanja Lepić, voditeljica projekta.


Kako naglašava, osobama sa invaliditetom treba omogućiti sva prava, ali trebaju ih ostvariti živeći u zajednici, a ne u instituciji. Zapošljavanje je samo jedan korak u poboljšanju njihovog položaja u cjelovitom procesu inkluzije. 

 

ekonomsko-osnazivanje-osoba-s-invaliditetom-5


Projekt „Moj posao – ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom“ finansira Češka razvojna agencija (CzDA), a provodi humanitarna i razvojna organizacija People in Need (PIN), u saradnji s bh. partnerima - organizacijama ProReha i SUMERO iz Sarajeva te Nešto više iz Banja Luke.


Dio projekta je obuka o podržanom zapošljavanju koja je započela u Sarajevu. Obuka je namijenjena savjetnicima iz vladinog i nevladinog sektora, koji će direktno raditi sa osobama sa invaliditetom.

 

ekonomsko-osnazivanje-osoba-s-invaliditetom-6


“Savjetnici mogu pomoći osobama sa inavaliditetom da budu konkurentni na tržištu rada, da napišu dobar životopis, da se dobro pripreme za intervjue kod poslodavaca, da znaju u kom smjeru i kojim profesijama da traže poslove. Imat ćemo savjetnike u svim osam gradova, a uvezat ćemo se i sa biroima, da vidimo koji su to profili osoba s invaliditetom s kojima ćemo raditi“, pojasnila je voditeljica projekta Sanja Lepić. 


Svoje znanje učenicima obuke prenijet će kako domaći, tako i stručnjaci iz Češke Republike, gdje se odvija sličan program koji se pokazao uspješnim. Na ovaj način, dobre evropske prakse bit će primijenjene na procese inkluzije osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. 

 

(DEPO PORTAL/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!