kakva konfuzija

Dok traje 'rat' državne agencije i Verlaba: Obustavljena verifikacija respiratora

Hronika17.11.20, 15:05h

Dok traje 'rat' državne agencije i Verlaba: Obustavljena verifikacija respiratora
- Verifikacija, koja je trebala početi danas, odgođena je nakon što je u subotu Željko Medak, direktor Instituta za akreditiranje BiH - BATA, u medijskim istupima saopćio da Verlab nema akreditaciju za inspekciju respiratora

 

Verifikacija respiratora koje je Srebrena malina uvezla još prije više od pola godine je odgođena, potvrdio je za Faktor vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović.

 

Podsjetimo, prošle sedmice je u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu i Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli instaliran određen broj respiratora od ukupno njih 100 koliko je Srebrena malina za 10,5 miliona KM kupila u Kini - piše Faktor



- Verifikacija, koja je trebala početi danas, odgođena je nakon što je u subotu Željko Medak, direktor Instituta za akreditiranje BiH - BATA, u medijskim istupima saopćio da Verlab nema akreditaciju za inspekciju respiratora. Znamo da Verlab ima od Instituta za mjeriteljstvo BiH dozvolu za obavljenje verifikacije respiratora. Ovo je sada specifična, konfuzna situacija – kaže Kadribegović.

 

U FUCZ-u žele da imaju jasnu situaciju.

 

- Sve mora biti u skladu sa zakonom, zbog čega smo uputili dopis na tri adrese, i to Institutu za akreditiranje BiH, Institutu za mjeriteljstvo BiH i Federalnom zavodu za mjeriteljstvo. Dok ne dobijemo njihove odgovore i uvjerimo se da je sve u zakonskim okvirima i prema ranije utvrđenim pravilima, verifikacija je obustavljena – kazao je Kadribegović.



U Verlabu su nam također potvrdili da je verifikacija obustavljena. Dodali su da "nisu obavezni pribavljati akreditaciju za verifikaciju ventilatora/respiratora do sticanja uvjeta od strane BATA-e".

 

Dalje su istakli da "isključivo za slučaj da je BATA izvršila proširenje polja akreditacije, pored ostalog i na ventilatore/respiratore, kao temeljnu presumpciju koju mora ispuniti taj Insititut za sticanje svojstva relevantnog učesnika u procesu imenovanja ovlašetnih laboratorija, Verlab bi bio obavezan prihvatiti i takvu akreditaciju".

 

Također, iz Verlabu su naglasili da "štite interese i zdravlje građana". Pored toga su dodali da "žele da Medak demantuje laži i javno se izvine za svu štetu koju im je nanio".

 

(Faktor/ DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!