Legendarni košarkaš u projektu prekogranične saradnje

Vlade Divac stigao u Sarajevo, otvorio izložbu u Olimpijskom muzeju BiH: 'Lijepo se osjećam u ovom gradu'

Kultura12.11.20, 15:41h

Vlade Divac stigao u Sarajevo, otvorio izložbu u Olimpijskom muzeju BiH: 'Lijepo se osjećam u ovom gradu'
Legendarni košarkaš kazao je da je emotivan kada je u posjeti prijateljima u Sarajevu

 

U okviru EU projekta prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Srbija "Muzejske priče" danas je u obnovljenoj zgradi Olimpijskog muzeja u Sarajevu otvorena izložba "Vlade Divac - od Prijepolja do Springfilda".

 

Projekat zajedno realiziraju Grad Sarajevo u patnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

 

Izložbu je otvorio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je naglasio da je Gradska uprava među prvim organizacijama u čitavoj BiH formirala ozbiljni tim koji se bavi fondovima, te da je ova muzejska priča potvrda da se u saradnji s evropskim partnerima može doći do značajnih sredstava i projekata koji će obogatiti i samu turističku ponudu i pomagati kulturu u Gardu Sarajevu.

 

- Košarka je sport koji zahtijeva zajedništvo, jedinstvo, vjerujem da svi moramo biti usmjerneni na to i da na toj bazi gradimo odnose u budućnosti - kazao je Skaka, koji je zahvalio slavnom košarkašu, te mu uručio Monografiju Sarajeva.  

 

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvasić rekao je da je OKBiH usmjerio svoje aktivnosti na realizaciju mnogih projekata, a jedan od njih je program progranične saradnje BiH - Srbija u oblasti muzeja.

 

- Ova izložba je prilika da Olimpijski muzej nastavi afirmirati naše olimpijsko naslijeđe, koje smo već imali priliku da promoviramo u Muzeju u Prijepolju. Danas smo mi domaćini dijela zbirke koju je Vlade Divac poklonio muzeju u Prijepolju. Posebno je zadovoljstvo da možemo pozdraviti našeg velikog prijatelja, jednog od najpozantijih sportaša regije. Svima su dobro poznati njegovi sportski rezultati. Samo ću spomenuti da je nosilac dva olimpijska odličja i da se njegovo ime nalazi u Kući slavnih košarkaša - kazao je Kvesić.

 

Legendarni košarkaš kazao je da je emotivan kada je u posjeti prijateljima u Sarajevu.

 

- Lijepo se osjećam u ovom gradu, pogotovu u ovom prelijepom ambijentu Olimpijskog muzeja kojeg su moji prijatelji iz Olimpijskog komiteta BiH uspjeli da obnove i  svima pokažu vrijednosti koje su sportisti ovog grada i regiona pravili u prošlosti. Poslije moje karijere ja sam sve moje medalje, pehare i ono što sam uspio da sakupim poklonio rodnom Prijepolju i Muzeju iz ovog grada, koji je danas gost u Olimpijskom muzeju da predstavi i pokaže jedno lijepo vrijeme nas sportista iz ovog regiona - izjavio je Divac.    

 

U bogatoj karijeri Divac je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio olimpijsko srebro 1988. kao i 1996. godine sa srpsko-crnogorskom federacijom - SRJ.  Na SP-u 1990. sa Jugoslavijom je osvojio zlato te bronzu 1986. godine, a sa SRJ zlato na SP 2002. godine. S Jugoslavijom je osvojio bronzu na EP-u 1988. te zlato 1989. i 1991., a sa SRJ zlato na EP 1995. te bronzu 1999. godine.

 

U NBA ligi proveo 16 godina kao član LA Lakersa, Charlotte i Sacramenta i u tom razdoblju postigao je ukupno 13.398 poena. Spada među šest NBA košarkaša koji su postigli više od 13.000 poena, 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada. Bogatu karijeru okonačao je 2005. godine.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!