Stupaju u štrajk

Radnici BH Telecoma i HT Mostara ogorčeni: Sudbina 5000 uposlenika i njihovih porodica postaje neizvjesna!

Biznis Klub08.11.20, 17:20h

Radnici BH Telecoma i HT Mostara ogorčeni: Sudbina 5000 uposlenika i njihovih porodica postaje neizvjesna!
Ovom prilikom molimo sve naše korisnike, ali i javnost da imaju razumjevanje za našu borbu
 
 
Kako Vlada Federacije BiH  i dalje odbija zaključenje  Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH, Sindikat BH Telecoma i Sindikat Hrvatskih telekomunikacija, ovim putem obavještavaju javnost da će u kompanijama BH Telecom d.d. Sarajevo i HT d.d. Mostar dana 09.11.2020 godine započeti štrajk, navodi se u saopštenju za javnost Sindikata BH Telecoma i Sindikata HT Mostar.

 

- Odbijanjem Vlade FBiH da se zaključi Granski kolektivni ugovor dovodi se u neizvjesnost cca. 5000 radnika u ovim kompanijama, kao i članovi njihovih porodica. Ovim postupkom Vlada F BiH i dalje bez bilo kakvih jasnih razloga nastavlja sa primjenom različitih kriterija i, za razliku od ostalih javnih kompanija, samo u oblasti telekomunikacija odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora.
 
 
Zbog trenutne epidemiološke situacije, kao i mjera koje sprječavaju okupljanje većeg broja radnika, sindikati su se odlučili da se javni prosvjedi svedu na minimum. Radnici BH Telecoma će u ponedjeljak od 10 – 12 sati organizovati prosvjedno okupljanje pred zgradom uprave BH Telecoma, dok će radnici Sindikata HT Mostar svoj prosvjed ispred uprave HT Mostar organizovati naredne sedmice, u zavisnosti od epidemiloške situacije, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena - navodi se u saopštenju.
 
 
- Ovom prilikom molimo sve naše korisnike, ali i javnost da imaju razumjevanje za našu borbu. Jedino što tražimo je da Vlada ima jednaka mjerila za sva i omogući zaključenje Granskog kolektivnog ugovora i za radnike u našim kompanijama. Bili smo strpljivi i dali priliku da se dijalogom riješe problem, ali, nažalost, na svako naše ponuđeno rješenje Ured Premijera FBiH je izmislio novi problem kao opravdanje za nezaključenje kolektivnog ugovora.  
 
 
Svjesni smo da zbog pandemije COVID-19 ovo nije najsretnije rješenje, ali sindikati ne mogu zbog toga odustati od borbe za prava naših radnika. Sve posljedice štrajka  treba da snose Vlada FBiH i Ured Premijera, jer su oni svojim različitim kriterijima i odbijanjem zaključenja kolektivnog ugovora svjesno doveli do ovakve reakcije Sindikata i radnika u BH Telecomu d.d. i HT Mostar d.d. - zaključuje se u saopštenju.
 
 
(DEPO PORTAL/dg)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još