Naređeno zatvaranje

Napadač iz Beča posjećivao mesdžid 'Tewhid' na čijem čelu je Muhamed Porča iz BiH

Hronika07.11.20, 20:52h

Napadač iz Beča posjećivao mesdžid 'Tewhid' na čijem čelu je Muhamed Porča iz BiH
Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji saopćila da džamija Tewhid nikada nije bila članica ove zajednice niti je postojala bilo kakva institucionalna saradnja

 


Vlasti Austrije naredile su zatvaranje mesdžida u koju je često navraćao napadač koji je ubio četiri osobe u Beču, piše Deutsche Welle.

 

Nakon krvavog pohoda u Beču, austrijske vlasti zatvorile su dva objekta u gradu koje su navodno povezane s napadačem Kujtimom Fejzulaijem porijeklom iz Sjeverne Makedonije.

 

Jedan od zatvorenih mesdžida je pod nazivom "Tewhid" na čijem čelu je Muhamed Porča iz BiH.

 

I mesdžid "Tewhid" posjećivao je dvadesetogodišnji naoružani napadač, piše Deutsche Welle.

 

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer opisao je zatvaranje kao "važan korak" protiv onih koji pokušavaju zloupotrijebiti vladavinu zakona u Austriji.

 

- Uvijek ćemo se suočiti s izazovom nasilnih ljudi, kriminalnih organizacija koje se pokušavaju sakriti iza vladavine zakona, pravnih struktura - to će biti trajna bitka - rekao je Nehammer.

 

Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji (IZBA) saopćila je danas da džamija "Tewhid" u Beču, koja je zatvorena, nikada nije bila članica IZBA-e niti je postojala bilo kakva institucionalna saradnja između ove zajednice i spomenute džamije.

 

- Danas smo iz sredstava informisanja saznali o zatvaranju džamije "Tewhid" u Beču. Kako bismo izbjegli netačne interpretacije događaja, ovim putem obavještavamo javnost da navedena džamija nikada nije bila članica Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji niti je postojala bilo kakva institucionalna saradnja između naše zajednice i džamije "Tewhid" - kaže se u saopćenju IZBA-e.

 

Dodaje se kako je Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji baštinik islamske tradicije Bošnjaka i da organizirano pruža usluge svojim članovima.

 

- Svi imami naše zajednice normativnim aktima su obavezani poštivati zakon Republike Austrije, te njegovati i unaprjeđivati kulturu suživota, međureligijskoga dijaloga i razumijevanja - ističe se u saopćenju.

 

Također se navodi kako je nadležna institucija za džamiju "Tewhid" bila Islamska zajednica u Austriji (Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich IGGÖ).

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još