Održao vanrednu pres konferenciju

Predsjednik Kosova Hashim Thaci podnio ostavku: Potvrđena optužnica, ide u Hag

Front05.11.20, 12:39h

Predsjednik Kosova Hashim Thaci podnio ostavku: Potvrđena optužnica, ide u Hag
Istakao je da ovo nisu laki trenuci za njega i njegovu porodicu. Rekao je da optužnica protiv njega i njegovih saboraca mala cijena koju treba platiti za slobodu svoje zemlje

 

Predsjednik Kosova i bivši politički lider Oslobodilačke vojske Kosova Hashim Thaci saopštio je da je upravo informisan od nadležnih osoba da je Specijalni sud protiv njega potvrdio optužnicu i da zbog toga podnosi ostavku.

 

Thaci je na vanrednoj konferenciji za novinare izjavio da je sudija za predhodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu potvrdio optužnicu protiv njega.

 

“Kao što sam obećao neću dozvoliti da predsjednik Kosova izađe pred sud i da bih sačuvao integritet Predsjedništva Kosova, integritet države Kosovo, dostojanstvo građana i naroda Kosova, poštujući i partnerstvo sa međunarodnom zajednicom ja danas podnosim ostavku na položaj predsjednika Kosova”, kazao je Thaci.

 

Istakao je da ovo nisu laki trenuci za njega i njegovu porodicu. Rekao je da optužnica protiv njega i njegovih saboraca mala cijena koju treba platiti za slobodu svoje zemlje.

 

Kazao je da imao sreće što je živ, te da je ponosan što je bio dio Oslobodilačke vojske Kosova koja se uz međunarodne saveznike borila protiv srpskog genocida nad albanskim narodom.

 

“Kosovo je bilo žrtva, Srbija je bila agresor”, poručio je Thaci.

 

Pozvao je građane na zrelost i nacionalno jedinstvo.

 

Thaci je u julu četiri dana davao iskaz pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu.

 

Ranije danas i predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veseli saopštio je da je juče informisan iz Kancelarije Specijalizovanih vijeća da je sudija za predhodni postupak potvrdio optužnicu protiv njega.

 

“Cijenim činjenicu da su se Specijalizovana veća pokazala uljudnim tako što su mi poslali poziv da se pojavim na sudu, umjesto da me uhapse na nedostojanstven način. Odgovorio sam na ovu ljubaznost pristavši da jutros putujem u Hag sa predstavnicima tribunala, gdje ću se zvanično pojaviti pred tribunalom da odgovorim na iznijete navode i započnem dugotrajan proces odbrane”, istakao je Veseli.

 

Aprila ove godine podignuta je nepotvrđena optužnica protiv predsjednika Thacija, Veselija i drugih osoba “za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje”.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još