Gdje su žene u praksi?

Na predstojećim lokalnim izborima u BiH samo 29 kandidatkinja u trci za načelnice općina, što je manje od 7 posto

ŽENA iN03.11.20, 13:56h

Na predstojećim lokalnim izborima u BiH samo 29 kandidatkinja u trci za načelnice općina, što je manje od 7 posto
Raspravljalo se i o ulozi koju imaju mediji u prikazu žena u bosanskohercegovačkom društvu

 

Savladavanje barijera koje onemogućavaju snažnije uključivanje žena u procese donošenja odluka, kao i analiza postojećih mehanizama koji usporavaju rodno odgovorne politike i prakse, bile su teme u fokusu dvije virtuelne diskusije sa više od 200 učesnika/ca, održane 29. oktobra i 2. novembra, u okviru projekta „Žene na izborima u BiH“, koji finansira Vlada Švedske, saopćeno je iz Ureda UN Women BiH. 

 

Na predstojećim lokalnim izborima u BiH 29 kandidatkinja je u trci za načelnice općina, što je manje od 7% ukupnog broja kandidata, a panelisti su posebno važnim istakli ulaganje u vještine i znanja kandidatkinja, uz kontinuirano jačanje uloge žena u izbornom procesu. Predstavnici političkih partija, parlamentarci, ekonomski i politički stručnjaci su naglasili važnost jednakih šansi koje ženama treba omogućiti unutar političkih stranaka. Istaknuto je da bi se time, uz zakonom zagarantovano mjesto na listama, dobila i veća zastupljenost žena u zakonodavnim i izvršnim tijelima na svim nivoima vlasti. 

 

„Krajnje je vrijeme da pitanje ženske participacije u društveno-političkim procesima spasimo jalovih salonskih rasprava i raskrinkamo suštinu problema, jer je to osnov za podizanje svijesti i demokratizaciju društva“, poručila je Lejla Ramić Mesihović, menadžerica projekta „Žene na izborima u BiH“.

 

Raspravljalo se i o ulozi koju imaju mediji u prikazu žena u bosanskohercegovačkom društvu. „Mediji trebaju otvoriti prostor za kritičko sučeljavanje argumenata o različitim temama, pa i rodno odgovornom ponašanju“, istakla je politička analitičarka Tanja Topić tokom diskusije, pojasnivši da posebno važnim smatra ulogu medija u razbijanju predrasuda i autoritarnih okova naše svijesti.

 

Virtuelne diskusije su donijele i raspravu o razvoju potencijala i promociji liderstva među djevojkama i ženama u BiH. Naglašeno je kako je ekonomska nezavisnost preduslov da se žene osjećaju slobodnim da djeluju i učestvuju u političkim procesima u Bosni i Hercegovini. 

 

Kao zaključak obje diskusije, učesnice/i su navele/i da rodna ravnopravnost mora biti osnovni temelj svih politika, uz poziv da žene moraju aktivno učestvovati i izboriti se za prava koja im po Ustavu i zakonima pripadaju.

 

Projekt „Žene na izborima u BiH“ će, u saradnji sa institucionalnim partnerima, poseban fokus staviti na analizu rezultata lokalnih izbora u kontekstu participacije žena u radu vijeća i skupština, saopćeno je iz Ureda UN Women BiH.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!