FUP poziva sve oštećene da se jave

Zbog prevare uhapšen direktor firme 'Windsor Group': Lažno se predstavljao kao Esad Boroz pa...

Hronika29.10.20, 20:03h

Zbog prevare uhapšen direktor firme 'Windsor Group': Lažno se predstavljao kao Esad Boroz pa...
Osumnjičenik je kriminalistički obrađen u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te je u zakonskom roku predan na dalju nadležnost Kantonalnom Tužilaštvu tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu

 

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) u srijedu su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog Kantona (TK) i po naredbi Općinskog suda Živinice izvršili pretres u poslovnim prostorijama privrednog subjekta „Windsor Group“ d.o.o Zavidovići, koje se nalaze u Živinicama.

 

Pretres je izvršen zbog postojanja osnova sumnje da je odgovorna osoba tog privrednog subjekta počinila produženo krivično djelo - prevara u privrednom poslovanju.

 

Prilikom pretresanja poslovnih prostorija pronađeni su i oduzeti predmeti pribavljeni izvršenjem spomenutog krivičnog djela, a nakon čega je odgovorna osoba – direktor d.o.o. „Windsor Group“, inicijala Ž. S. (1963.), lišen slobode, saopćeno je iz FUP-a.

 

Naime, Ž. S. se sumnjiči da je od 01.09. do 29.10.2019. godine kao direktor „Windsor Group“, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, stupio u kontakt sa osobom iz Bileće (oštećenim) povodom oglasa o prodaji CNC mašina koji je objavio na internetu, a pri tome se lažno predstavljajući kao Esad Boroz i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC mašinu vrijednosti 27.000 KM, uz uvjete da osoba iz Bileće unaprijed uplati iznos od 14.000 KM, što je i učinio, uplativši na račun firme „Windsor Group“ novčani iznos od 14.000 KM.

 

Međutim, kako se u saopćenju navodi, spomenuta CNC mašina nakon uplate novca nikada nije isporučena niti je bilo stvarne namjere za njenom isporukom, a na koji način je osumnjičeni pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 14.000 KM.

 

Isto tako, a, kako se nadalje navodi, osumnjičeni Ž. S. je početkom marta 2019. godine kao direktor „Windsor Group“, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, stupio u kontakt sa licem iz  Cazina (oštećenim) povodom oglasa o prodaji CNC mašina koji je objavio na internetu i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC mašinu sa pripadajućom opremom kupoprodajne vrijednosti od 91.602 KM.

 

- Nakon toga je kupac od 16.04. do 10.06.2019. godine, osumnjičenom isplatio novčani iznos od 15.340 KM na ime kupoprodajne cijene, te po istom osnovu u zamjneu za dio novca mu isporučio mašine za obradu drveta i elemente namještaja u ukupnoj vrijednosti od 10.700 KM, te iznos od 1.500 eura, nakon čega osumnjičeni u dogovorenom roku nije isporučio CNC mašinu, niti je imao namjeru istu isporučiti, na koji način je pribavio za sebe protupravnu imovinsku korist u iznosu od 29.100 KM - navodi se.

 

Osumnjičenik je kriminalistički obrađen u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te je u zakonskom roku predan na dalju nadležnost Kantonalnom Tužilaštvu tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 

- S obzirom na to da se radi o osobi koja je povratnih u izvršenju krivičnog djela - prevara u privrednom poslovanju te da postoje indicije da je moguće na prijevaran način oštetio i druge fizičke ili pravne osobe, pozivamo građane da se obrate Terenskom uredu Tuzla FFUP-a ili Kantonalnom tužilaštvu TK, ukoliko su oštećeni od imenovanog - navodi se u saopćenju.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!