traži se hitna sjednice skupštine ks

NiP: KCUS mora otvoriti vrata covid pacijentima! To nije pitanje hoće- neće! Sramno je da imamo više od 900 praznih kreveta...

Front25.10.20, 13:01h

NiP: KCUS mora otvoriti vrata covid pacijentima! To nije pitanje hoće- neće! Sramno je da imamo više od 900 praznih kreveta...
- Ponovo idemo ka tome da se kaže kako je zaključavanje građana u njihovim domovima jedino rješenje što prikriva činjenicu da nije urađeno dovoljno da bi se pandemija kontrolirala - navode iz Naroda i pravde

 

Iz Naroda i Pravde zatražili su da Skupština Kantona Sarajevo održi hitnu sjednicu o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu kao i da se detaljno ustanovi koje mjere poduzimaju zdravstvene ustanove uključujući i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

 

Iz Naroda i Pravde navode kako se Kanton Sarajevo nalazi u potpuno haotičnoj situaciji koja može imati izrazito negativne posljedice po zdravlje i živote građana. Epidemiološku situaciju konstantno i dodatno pogoršavaju neadekvatne odluke Vlade KS, Kriznog štaba i drugih odgovornih, koji ad hoc odlukama, umjesto rješenja, podstiču paniku.

 

„S obzirom da Kanton Sarajevo ministra zdravstva nema već mjesecima i da nam zdravstvo čas vode pravnici, čas arhitekte, kao i da je sam premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić u izolaciji, zahtijevamo da Skupština Kantona Sarajevo zasjeda i preuzme konkretne i odlučne korake kako bi se sistem doveo u red i građanima pružila adekvatna zdravstvena zaštita“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

 

Sramotno je da, smatraju iz Naroda i Pravde, Kanton Sarajevo ni nakon šest mjeseci pandemije nema veće kapacitete testiranja i bolničkog zbrinjavanja pozitivnih pacijenata.

 

„Infektivna klinika KCUS-a mora otvoriti svoja vrata pacijentima koji boluju od COVID-19. Dakle, ovo nije pitanje hoće ili neće. Sadašnja taktika menadžmenta KCUS-a jeste da COVID-19 pacijente ne primaju zbog ostalih pacijenata, a ostale pacijente ne primaju zbog COVID-19 pacijenata. Sramno je da imamo više od 900 praznih kreveta, da imamo jedini infektivnu kliniku u regionu koja odbija primiti pacijente, a da za smještaj pacijenata otvaramo kapacitete koji niti su za to namijenjene, niti se nalaze u blizini bolničkih centara niti se zna ko će i kako u njima pružati njegu pacijentima. Tražimo da Skupština KS, kao jedan od osnivača, naredi KCUS-u potpuno saradnju. Ukoliko se desi da KCUS nastavi sa sramnim i nedogovornim ponašanjem mi moramo jasno reći da građani Kantona Sarajevo takvu bahatost neće i ne mogu finansirati i novac koji ide za KCUS treba usmjeriti prema zdravstvenim ustanovama shodno broju pacijenata koje primaju “, dodaju iz Naroda i Pravde.

 

Aktuelna Vlada KS je apsolutno izgubila bilo kakvu kontrolu nad sistemom i očigledno je da se donose neadekvatne mjere.

 

„Ponovo idemo ka tome da se kaže kako je zaključavanje građana u njihovim domovima jedino rješenje što prikriva činjenicu da nije urađeno dovoljno da bi se pandemija kontrolirala. Zdravstveni sistem nije pred kolapsom već je suočen sa otvorenom sabotažom, ne možemo reći da je sistem pred kolapsom a imamo više od 900 praznih kreveta samo u državnim bolnicama, da ne govorimo o privatnom sektoru. 

 

Mi moramo biti svjesni da pandemija neće stati za sedmicu ili dvije, moramo povećati smještajne kapacitete, jasnom strategijom naložiti ko je za šta zadužen, pomoći zdravstveni sistem maksimalno, ali istovremeno i tražiti odgovornost menadžemnta zdravstvenih ustanova“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

 

Na kraju, iz Naroda i Pravde navode kako, pored građana, na odgovorno ponašanje moraju biti pozvane i institucije jer nije i ne može biti sva odgovornost na građanima koji su dosad svakako pokazali visok stepen saradnje i odgovornosti.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 61

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još