Direktorica KCUS-a upozorila

Sebija Izetbegović: Sramota jeste, ali je istina! Dvoje zdravih, mladih doktora su bukvalno pobjegli!

Hronika20.10.20, 19:12h

Sebija Izetbegović: Sramota jeste, ali je istina! Dvoje zdravih, mladih doktora su bukvalno pobjegli!
Nije COVID 19 jedina bolest, naglašava, te dodaje kako svi imaju pravo na uslugu

 

Rekordne brojke umrlih i novozaraženih i danas, te njihov alarmantni rast dovode u pitanje zdravstveni sistem u najvećoj zdravstvenoj bh. ustanovi - KCUS-u. Dr. Sebija Izetbegović kazala je za N1 kako je pritisak veliki, s obzirom da su Podhrastovi jedini bolnički kapacitet koji je opremljen za Covid 19 bolesnike.

 

"Pritisak je ogroman, ali će biti i veći sudeći po rastu broja zaraženih SarsCov2 virusom. KCUS je izdvojio 100 uposlenika koji rade sa tim bolesnicima i oni su raznih specijalnosti. Vođe timova su specijalisti infektologije i specijalisti anestezije i reanimacije. S njima su vrsni i termisti, ali i hirurzi. Mi smo ljekari i možemo raditi i nadzirati sve pacijente. Ja sam ginekolog, ali mogu asistirati operaciju bilo koje vrste uz upute glavnog operatera. Tako i raditi u izolatoriju. Svi moraju znati bazičnu i opću medicinu. Ali, ako radimo u izolatoriju Podhrastovi onda ne možemo raditi posao za koji smo specijalizirani, tako da će biti uskraćeni bolesnici kojima treba usluga tercijarnog i sekundarnog nivoa u KCUS", rekla je dr. Izetbegović.

 

Nije COVID 19 jedina bolest, naglašava, te dodaje kako svi imaju pravo na uslugu.

 

"Mi se ne možemo klonirati. Ponavljam, jedino KCUS vodi brigu o liječenju razvijene Covid 19 bolesti. Dokad ćemo izdržati - to je pitanje. Neki počinju bježati na bolovanja čim ih rasporede šefovi za ispomoć u Podhrastove, što nam se i desilo prije dva dana. Dvoje zdravih mladih doktora su bukvalno pobjegli na bolovanje. To će biti predmetom zahtjeva za kontrolu bolovanja, ali i doktora koji su to bolovanje napisali. Sramota jeste, ali je istina. Građani i to trebaju znati", istakla je Izetbegović.

 

Podsjetimo, u BiH je danas registrovnao 728 novozaraženih i 20 umrlih.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 115

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još