Epidemiolog otkriva razloge novog skoka

Dr. Željko Ler: Tri glavna faktora koja su dovela do porasta broja zaraženih

Lifestyle19.10.20, 19:32h

Dr. Željko Ler: Tri glavna faktora koja su dovela do porasta broja zaraženih
Osim na maskama, treba potencirati i na fizičkoj distanci. Nebrojeno puta smo ponovili da je kapljični put efikasan na distanci od metak i pol do dva, kaže dr. Ler

 

Izuzetno povećan broj novozaraženih, novooboljelih osoba od korona virusa, ne samo u BiH, nego u regiji, a tek u svijetu je evidentan i prema riječima uglednog epidemiologa dr. Željka Lera, možemo ga očekivati i u narednih deset dana. Ler je za N1 govorio o razlozima povećanja broja novozaraženih.

 

"U BiH je slična situacija kao sa zemljama u regiji, pa i Evropi i svijetu. Čak su i Šveđani, koji su liberalnije ušli u cijelu priču, pooštrili mjere. U nekim zemljama se već uvodi policijski sat, cijeli svijet je ponovo suočen sa udarom korona virusa", kazao je Ler.

 

Dodaje da se u obzir moraju uzeti tri osnovna faktora.

 

"Poslije lockdowna smo optuživali građane da ne poštuju mjere, ali moramo uzeti u obzir i druge faktore: završetak godišnjih odmora i povratak građana, početak školske godine u smislu ugroženosti nastavnika i roditelja. Kao treći faktor su vremenski uvjeti koji pogoduju češćem boravku u zatvorenom prostoru. To bih naveo kao tri osnovna faktora koji su doveli do naglog skoka. Da li je virus promijenio agresivnost ili nije, to bih ostavio kolegama virusolozima i genetičarima. Promijenilo se okruženje, češće se boravi u zatvorenom prostrou. Osim na maskama, treba potencirati i na fizičkoj distanci. Nebrojeno puta smo ponovili da je kapljični put efikasan na distanci od metak i pol do dva.

 

Odluka o nošenju maski u KS jeste dobra, ali definisanje pojma "otvoreni prostor" nije potpuna, kazao je Ler.

 

"Odluka o nošenju maski u KS jeste dobra, ali je trebalo definirati u kom smislu "otvoreni prostor". Nije isto šetati Ferhadijom, Gospodskom ulicom ili Bjelašnicom. Sve je to otvoreni prostor, ali nije ista koncentracija ljuda. Moralo bi se definirati šta je otvoreni prostor, u kom dijelu je neophodno a u kom ne".

 

"Ne možemo za zlo smatrati ljudima ako jedno ili dvoje šetaju na planini recimo, nije isto kao šetnja krcatim ulicama. Kafići i restorani su pretrpani ljudima, gdje se gubi osjećaj odgovornosti, osjećaj potrebe za distancom. To je rizično mjesto", dodao je Ler za N1.

 

Poruka onima koji kažu da korona ne postoji.

 

"Poručio bih im da griješe, da korona postoji. Evidentno je nažalost kroz veliki broj smrtnih slučajeva".

 

(n1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još