Različite verzije istog događaja

Dodik: BiH od danas zvanično ne priznaje nezavisnost Kosova; Komšić: Nema nikakve odluke, ako ima - neka je pokaže

Front15.10.20, 18:25h

Dodik: BiH od danas zvanično ne priznaje nezavisnost Kosova; Komšić: Nema nikakve odluke, ako ima - neka je pokaže
Od danas BiH zvanično ne priznaje Kosovo. Bilo je različitih izjava ranije, sad imamo odluku da je to odbijeno, kazao je Dodik

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu, gdje je održao pres-konferenciju nakon sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu, da BiH od danas zvanično ne priznaje nezavisnost Kosovo.

 

Dodik je novinarima kazao da će ta odluka biti provedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je ona formalno-pravna činjenica te odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa.

 

- Od danas BiH zvanično ne priznaje Kosovo. Bilo je različitih izjava ranije, sad imamo odluku da je to odbijeno - kazao je Dodik.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić odbili su da se izjasne o tom pitanju na sjednici, ali Dodik tvrdi da to nije moguće jer su članovi Predsjedništva o toj tački sredinom prošlog mjeseca već glasali i odlučeno je da se ide u drugi krug glasanja.

 

Govoreći o ostalim temama koje su se našle na sjednici Predsjedništva BiH, pohvalio je usvajanje Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan i Prijedlog protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan o implementaciji tog sporazuma.

 

- Džaferović uskoro ide u Pakistan i to je dobra stvar i dobar način rješavanja problema - poručio je Dodik.

 

Zaključivanjem tog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprječavanja nelegalne migracije, jer se sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koje borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

 

Na pitanje da prokomentira navode o neregularnostima u izborom procesu, Dodik je kazao da je on za ukidanje glasanje poštom.

 

- Taj način glasanja je štetan za interes BiH i treba se uvesti da građani glasaju u ambasadama ili da dođu u BiH -  zaključio je Dodik.

 

Komšić: Nema nikakve odluke o Kosovu, ako ima neka je Dodik pokaže

 

Nema nikakve odluke u vezi s priznanjem nezavisnosti Kosova, a ako je ima onda bi je trebao pokazati član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ali on to neće učiniti jer je nema, rečeno je Feni iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

 

Na taj način Komšić je odgovorio Dodiku koji je na pres-konferenciji nakon sjednice Predsjedništva BiH kazao novinarima da je odlukom Predsjedništva, BiH odbila priznanje Kosova, te da je zahvalan Komšiću što je inicirao tu temu.

 

Međutim, kako je novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH kazao predsjedavajući Šefik Džaferović tu tačku on nije ni želio staviti na dnevni red, ali je na insistiranje Dodika ona ostala na dnevnom redu.

 

No kada je došlo do glasanja Komšić je kao predlagač povukao tu tačku s dnevnog reda, ali je Dodik ipak glasao za nepriznavanje Kosova dok Komšić i Džaferović nisu glasali o tome smatrajući tačku povučenom s dnevnog reda.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još