Međunarodna agencija za energiju

Nafta ostaje jeftina do 2023. godine

Biznis Klub14.10.20, 13:52h

Nafta ostaje jeftina do 2023. godine
IEA i dalje očekuje da će sljedeće godine uslijediti rast potražnje za naftom za 5,5 miliona barela na dan, čime bi ona dostigla nivo iz 2020. godine

 

Cijene nafte mogle bi da ostanu ispod 50 dolara po barelu do 2023. godine, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IAE) za oktobar, javlja Srna a prenose mediji.

 

U izvještaju se navodi da je prognoza o padu potražnje za 8,4 miliona barela dnevno za ovu godinu, na nivo od 91,7 miliona barela na dan, relevantna samo ukoliko OPEK i ostali proizvođači budu u potpunosti poštovali dogovor o smanjenju isporuka i ako svjetske rezerve opadnu za četiri miliona barela na dan u četvrtom kvartalu.

 

Ukoliko od 1. januara, prema sadašnjem planu, uslijedi povećanje proizvodnje za 1,9 miliona barela na dan, postoji ograničena mogućnost tržišta da primi dodatne količine nafte u narednim mjesecima, navodi IAE, prenio je TASS.

 

“Pored toga, postoji rizik da će oporavak potražnje biti ometen nedavnim rastom broja slučajeva kovida 19 u mnogim zemljama”, napominje ova agencija.

 

IEA i dalje očekuje da će sljedeće godine uslijediti rast potražnje za naftom za 5,5 miliona barela na dan, čime bi ona dostigla nivo iz 2020. godine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!