Američki pisac

Ovogodišnji dobitnik Pulitzerove nagrade Benjamin Moser dolazi u Sarajevo

Kultura09.10.20, 13:04h

Ovogodišnji dobitnik Pulitzerove nagrade Benjamin Moser dolazi u Sarajevo
Moser je napisao knjigu o čuvenoj američkoj spisateljici i intelektualki koja je boravila 1993. u opkoljenom Sarajevu kada je postavila predstavu "Čekajući Godoa"

 

Ovogodišnji dobitnik Pulitzerove nagrade, američki pisac Benjamin Moser otvorit će festival književnosti Bookstan.

 

- Još manje od tri sedmice dijele nas do dolaska Benjamina Mosera, ovogodišnjeg dobitnika Pulitzerove nagrade, u Sarajevo. Tim povodom izdavačka kuća Buybook izdat će opsežnu knjigu "Sontag: život i djelo" u prijevodu Senade Kreso - istakli su iz izdavačke kuće Buybook.

 

Moser je napisao knjigu o čuvenoj američkoj spisateljici i intelektualki koja je boravila 1993. u opkoljenom Sarajevu kada je postavila predstavu "Čekajući Godoa".

 

U nastavku čitajte odlomak iz njegove knjige "Sontag: život i djelo" koju će pred festival objaviti izdavačka kuća Buybook.

 

"Njena žeđ za stvarnošću vodila ju je do opasnih krajnosti. Kada ju je 1990-ih ta potreba da 'vidi više, čuje više, osjeti više' dovela u opkoljeno Sarajevo, čudila se kako više pisaca nije dobrovoljno krenulo na put, koji je opisala kao 'nešto što je pomalo nalik na ono što mora da je bila posjeta varšavskom getu krajem 1942. godine'. Zatočeni Bosanci bili su joj zahvalni, ali su se pitali zašto bi bilo ko želio učestvovati u njihovoj patnji. 'Koji je bio njen razlog?', čudio se jedan glumac, dvije decenije kasnije, usred jednog drugog užasa. 'Kako bih ja, sada, mogao otići u Siriju? Šta to moraš imati u sebi da sada odeš u Siriju i saučestvuješ u njihovoj boli?'

 

Ali Sontag sebe više nije prisiljavala da gleda stvarnosti u lice. Ona nije samo osuđivala rasizam koji ju je užasavao od vremena kada je vidjela slike nacističkih logora. U Sarajevo je došla da dokaže ono u što je cijeli život vjerovala: da za kulturu vrijedi umrijeti. To uvjerenje provelo ju je kroz njeno tužno djetinjstvo, kada je u knjigama, filmovima i muzici nalazila ideju o bogatijem postojanju, i vodilo je kroz teški život. A stoga što je život posvetila toj ideji postala je poznata kao žena brana koja je čvrsto stajala naspram nezadrživih naleta estetskog i moralnog zagađenja."

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!