IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Erol Čolaković Šehić predstavlja ciklus 'Let iznad romanijskog gnijezda, Sokolac – Dejton'

Kultura08.10.20, 15:43h

Erol Čolaković Šehić predstavlja ciklus 'Let iznad romanijskog gnijezda, Sokolac – Dejton'
Ciklus obuhvata dvadeset portreta štićenika današnje Specijalne bolnice za psihijatriju Sokolac, nekada najveće i najmodernije psihijatrijske ustanove na prostoru čitave Jugoslavi

 

 


U subotu, 10. oktobra, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja, s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja i poticanja izgradnje kvalitetnog sustava zdravstvene zaštite za oboljele osobe, kao i za osobe u riziku od oboljenja.


Tim će se povodom u Galeriji fotografije Fotokluba Split, u subotu u 19 sati, otvoriti izložba "Let iznad romanijskog gnijezda: Sokolac – Dejton" poznatog sarajevskog fotografa Erola Čolakovića Šehića.


Riječ je o ciklusu fotografija nastalih za vrijeme snimanja filma "Let iznad romanijskog gnijezda" na čijoj je realizaciji Šehić surađivao s Veskom Kadićem i Dubravkom Brigićem.


Ciklus obuhvata dvadeset portreta štićenika današnje Specijalne bolnice za psihijatriju Sokolac, nekada najveće i najmodernije psihijatrijske ustanove na prostoru čitave Jugoslavije.


Fotografije su dio umjetničkog projekta "Let iznad romanijskog gnijezda" koji, osim spomenutog filma, uključuje i performans javnog šišanja iz 2012. godine, izveden kao hommage "velikom golom čovjeku", doajenu hrvatskog performansa, Tomi Gotovcu, a na tragu čije umjetničke logike nalazimo i Šehićevo anticipiranje problema dehumanizirajućeg odnosa društva prema osobama s psihičkim i mentalnim teškoćama.

 

erol-colakovic-cover-fb


Kako u predgovoru izložbe ističe kustosica Ana Žanko, riječ je o slojevitom radu koji istovremeno otvara mogućnost kritičkog iščitavanja društvene demonizacije psihički oboljelih pojedinaca, ali i promišljanja političke zbilje geografskog prostora Bosne i Hercegovine, kao i šireg prostora Balkana.


Prva razina čitanja svakako jest eksplicitna kritika odnosa zajednice spram ljudi, pojedinaca, čije psihičko stanje ne udovoljava kriterijima normalnog, a prema kojima se zajednica zdravih odnosi na liniji hospitalizacija – izolacija – marginalizacija, zanemarujući pritom činjenicu da je normalnost jednim dijelom naučena i društveno konstruirana slika poželjnog i očekivanog ponašanja jedinke unutar sustava.


Druga, dublja razina čitanja, sadržana u nazivu izložbe odrednicom "Sokolac – Dejton", anticipira vrlo važno pitanje mentalnog zdravlja zajednice i uloge zajednici nadređenog političkog diskursa u izgradnji (mentalno) zdravoga društva.


Premda su fotografije nastale davne 1987. godine, dakle prije raspada Jugoslavije i krvavog rata devedesetih, promatrane s vremenskim odmakom i u bitno izmijenjenom političko-društvenom kontekstu novonastalih balkanskih država, one za autora postaju jedinstven portret kolektivnog ludila/kolektivne dijagnoze Bosne i Hercegovine kao umjetno stvorene države.


Nakon otvorenja izložbe u Academia Club Ghetto bit će održana i projekcija filma "Žena i krajolik II ili Car je gol" s početkom u 20 sati.


Izložba ostaje otvorena do 24. oktobra.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!