svakodnevno u četiri termina

Novi film Jasmile Žbanić 'Quo vadis, Aida?' od subote u kinu Meeting Point

Kultura07.10.20, 13:43h

Novi film Jasmile Žbanić 'Quo vadis, Aida?' od subote u kinu Meeting Point
Film je svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala

 

Novi film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, bh. kandidat za nagradu “Oscar” Američke akademije, prikazivat će se u kinu Meeting Point u Sarajevu od subote, 10. oktobra, i to u četiri termina: u 11, 14, 17 i u 20 sati. 

 

Film je svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala. Nakon toga je prikazan i na Toronto Film Festivalu, na filmskim festivalima u Antaliji (Turska) i Hamburgu (Njemačka), a bit će prikazan i na El Gouna festivalu u Egiptu, u Busanu u Južnoj Koreji, na Viennalu u Austriji, u Wrocławu u Poljskoj te na festivalu u Rotterdamu u Holandiji.

 

Radnja filma “Quo Vadis, Aida?” događa se u Bosni u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?    

 

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Boris Isaković

 

IZ KRITIKA: “Suštinski važno umjetničko djelo” – Variety; “Glumica Jasna Đuričić  je očaravajuća u glavnoj ulozi” – Hollywood Reporter; “Znalački osmišljena priča Jasmile Žbanić ispričana je jednostavno i direktno” – Hollywood Reporter; “Nemate vremena udahnuti zrak dok gledate moćni film Jasmile Žbanić” – Cineuropa; “Quo Vadis Aida? film koji doživljavate kao srčani udar” – Cineuropa; “Jasna Đuričić, fantastična” – Cineuropa; “Energija i strast svježeg, novog, direktnog pogleda Jasmile Žbanić na konflikt izbija iz svakog kadra” – Screen Daily; “Nadahnuti izbor srbijanske glumice Jasne Duričić za lik Aide” – Screen Daily.

 

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

 

Sve projekcije u kinu Meeting Point odvijaju se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi, a broj mjesta na projekcijama je ograničen.

 

ULAZNICE

 

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8 KM, s popustom za studente i penzionere 5 KM, svakim danom od 8 do 18 sati u caffeu Meeting Point, te od 18 sati na blagajni kina. Da bi smanjili interakciju sa većim brojem ljudi, publici se preporučuje online kupovina ulaznica putem web stranice kina www.kinomeetingpoint.ba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!