Inicijativa mladih iz devet političkih stranaka u FBiH i RS

Izložba 'Galerija uvreda' od 9. do 11. oktobra u Historijskom muzeju BiH

Kultura06.10.20, 11:31h

Izložba 'Galerija uvreda' od 9. do 11. oktobra u Historijskom muzeju BiH
Nadaju se da će njihova izložba prouzrokovati zakonsku izmjenu kako bi se govor mržnje adekvatno sankcionirao

 

Ispred Fondacije Boris Divković i projekta Ne Laj Vas pozivamo na posljednju Galeriju Uvreda, koja će se održati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, ovog vikenda (9-11. oktobar 2020).

 

Galerija Uvreda je projekat koji je nastao 2017. godine kao inicijativa mladih aktivista/kinja i lidera/kinja iz devet različitih političkih stranaka iz FBiH i RS-a, koji su kroz edukativne treninge učili o zajedničkoj borbi protiv govora mržnje i nasilnog ekstremizma na internetu.

 

Grupa mladih će izlagati anonimne primjere govora mržnje na internetu, kako bi pokrenuti diskusiju o razlikama slobode izražavanja i govora mržnje.

 

Nadaju se da će njihova izložba prouzrokovati zakonsku izmjenu kako bi se govor mržnje adekvatno sankcionirao. Kroz svoje političke stranke, aktivisti/kinje mogu lobirati sa zastupnicima u državnom parlamentu za zakonske amandmane o kažnjavanju govora mržnje.

 

Kako bi došli do ovog cilja, žele izgraditi svijest među građanima da se govor mržnje može prijaviti, i da opasni i negativni komentari, napisani krišom iza ekrana mogu doći do vidjela i sankcionirati.

 

Do sada su mladi aktivisti/kinje kroz edukativne treninge u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru imali priliku da traže primjere govora mržnje, a i da govore o mogućnosti zakonskih podnesaka kako bi osigurali istinsku promjenu.

 

Projekt financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a njegovu provedbu podržat će Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru programa BHRI.

 


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!